Sote ja bunkkeri

12.4.2018

Sote-kokouksessa viime viikolla valtuusto otti kannan hallituksen sote-lakipaketin hylkäämiseksi. Parempi myöhään kuin en silloinkaan, voi sanoa. Aiemmin SKP ja Helsinki-listat oli nimittäin ainoa ryhmä, joka esitti sote-paketin hylkäämistä ja uudistuksen laittamista uuteen valmisteluun. Eilen valtuustolla oli tavanomainen kokous, ja taas aika vähän päätettävää.

 

Sote-esitys hylättävä

Sipilän hallituksen sote-esityskokonaisuuden hylkäämisesitys hyväksyttiin valtuustossa äänin 82-3. Sen kannalla olivat kaikki muut ryhmät keskustaa ja sinisiä lukuunottamatta. Kokoomuksen ryhmästä paikalla oli kuitenkin vain yksi kansanedustajista.

Valtuuston mukaan sote-esitys ei toteuta uudistuksen tavoitteita vaan pirstoo ja heikentää palveluja. Uudellamaalla palveluista leikattaisiin satoja miljoonia euroja. Lisäksi esitys sivuuttaa pääkaupunkiseudun erityispiirteet.

Pormestari Vapaavuori on tarjonnut hallitukselle vaihtoehtona pääkaupunkiseudulle omaa maakuntaa, mutta hallitus torjui sen. Soten valinnanvapausmallia vastaan Vapaavuori ei sen sijaan ole kampanjoinut.

Helsingin nyt ottamalle sote-esityskokonaisuutta vastustavalle kannalle on tulossa laajempaakin tukea, kun pääkaupunkiseudun valtuustot pitävät toukokuussa poikkeuksellisesti yhteiskokouksen sotesta.

 

Kyselytunti ja lähetekeskustelu

Valtuuston eilinen kokous alkoi kyselytunnilla. Esillä olivat asumisen ongelmat ja kivihiilen polton lopettamiseen valmistautuminen. Kokouksen päätteeksi oli lähetekeskustelu vuoden 2019 talousarvion valmistelun raamista. Siinä ei tehty päätöksiä vaan raami tulee kaupunginhallituksessa myöhemmin päätettäväksi.

 

Bunkkeri uudelleen SRV:lle

Valtuusto käsitteli uudelleen Jätkäsaaren Bunkkerin kiinteistön myymistä ja siihen liittyvää liikunta- ja asuntorakentamishanketta koskevan päätöksen. Vuonna 2016 siitä tehty päätös – jota SKP ja Helsinki-listojen edustajana yksin vastustin – kaatui hallinto-oikeudessa lainavastaisena.

Kaupunkiympäristötoimiala ei halunnut oikeuden päätöksen jälkeen järjestää hankkeesta todellista kilpailua vaan toi käytännössä uudelleen valtuuston hyväksyttäväksi ratkaisun, jolla SRV-yhtiö saa alihintaan Bunkkerin kiinteistön, rakennusoikeuden roiman lisäyksen ja vielä kaupungin sitoutumisen pitkäksi aikaa vuokralaiseksi osaan talosta. Kalliin SRV-Bunkkerin seurauksena liikuntatoimi on jo luopunut liikuntatiloista mm. Käpylässä. Valtuusto hyväksyi esityksen yksimielisesti.

Lisäksi valtuusto päätti myöntää Stadion-säätiölle 90 miljoonan euron lainan Olympiastadionin perusparannus- ja uudistushankkeeseen.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »