Sote kokonaan pois kunnista – historiallinen virhe

23.6.2021

Eduskunta hyväksyi tänään hallituksen esityksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta. Laki siirtää sote-palvelut vuoden 2023 alusta maakuntien pohjalta muodostettujen hyvinvointialueiden järjestettäväksi. Uuden aluehallinnon valtuustojen vaali järjestetään ensi vuoden alussa.

Perustason sote-palvelujen siirtäminen pois kunnista on historiallinen virhe.

Lakiin ei sisälly lähipalveluperiaatetta, vaikka perustasolla on pääosin kyse palveluista, jotka luonteensa takia pitäisi järjestää mahdollisimman lähellä ihmisiä.  Tarkoitan esimerkiksi terveysasemia, neuvoloita ja kotihoitoa.

Uudistus integroi sosiaali- ja terveyspalveluja alueiden hallinnon tasolla. Se ei kuitenkaan turvaa riittäviä resursseja moniammatillisiin ja sujuviin palveluihin. Samalla se heikentää yhteyttä soteen liittyviin kuntien muihin tehtäviin, kuten päiväkoteihin, kouluihin, työllistämiseen ja asuntotoimeen.

 

Lähipalvelut uhattuna

Uudistuksen rahoitusvaje lisää paineita karsia lähipalveluja ja nostaa palvelumaksuja.

Noin 1 200 sivun lakipaketti hyväksyttiin äänin 105–77. Vastaan äänestivät oppositiopuolueiden edustajat. Kolme lakia vastustanutta vihreiden kansanedustajaa jäi pois äänestyksestä.

Kokoomus pyrki vielä viime vaiheessa saamaan lain uudelleen perustuslakivaliokuntaan estääkseen Länsi-Pohjan terveyspalvelujen ulkoistamissopimuksen mitätöimisen. Puhemies torjui sen.

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »