Sote-maakuntaa ja budjettisopua

3.11.2016

– 3.11.2016

Eilisen Helsingin valtuuston kokouksen pääasiana oli linjaus kaupungin lausunnoksi Sipilän hallituksen esityksiin sote- ja maakuntauudistuksesta. Kokoussalin ulkopuolella jatkuivat kaupunginhallituksen ryhmien neuvottelut ensi vuoden budjetista. Ja jossain kulisseissa puuhattiin Guggenheim-museohankkeen uutta tulemista.

Sote- ja maakuntauudistus

Helsingin lausunto sote- ja maakuntauudistukseen syntyi lukuisten äänestysten kautta. Sote-lautakunta ja kaupunginhallitus olivat jo äänestäneet siitä parikymmentä kertaa. Valtuustossa siihen liittyi 16 äänestystä. Lopputuloksena oli lausunto, joka tasapainoilee Sipilän hallituksen esityksen hyväksymisen ja sen yksittäisten kohtien kritiikin välillä. Valtuuston enemmistöllä ei ollut halua tai rohkeutta esittää eräiden muiden kuntien tavoin selvästi, että uudistusta ei pidä jatkaa hallituksen esittämältä pohjalta.

Puheenvuorossani tei René Hurstin (sit) kannattamana vastaesityksen, jossa esitettiin hallituksen esityksen hylkäämistä ja uuden ehdotuksen valmistelua uudelta pohjalta. Tämä oli ainoa selvästi hallituksen esitystä perusteitaan myöten vastustava ja kattavan vaihtoehdon sisältänyt esitys. Valtuustossa hallituksen esitystä kritisoitiin, mutta lopulta äänestyksessä enemmistö siunasi hallituksen esityksen äänin 64-10, tyhjää 8. Hurstin lisäksi vastaesitystä kannattivat VAS:n Abdulla, Ingervo, Koivulaako, Muttilainen ja Nyholm, SDP:n Valokainen, Perussuomalaisten varavaltuutetut Villo ja Rantanen.

Valtuuston enemmistö torjui myös Malinin (vas) ja Anttilan (sd) muutoesitykset, joissa haluttiin rajoittaa kilpailuttamista ja tilaaja-tuottajamallin käyttöönottoa.

Muita valtuuston päätöksiä

Valtuusto hyväksyi lisäksi mm. Kivikon-Jakomäen urheilualueelle lisää toimintoja tuovan asemakaavan muutoksen, lasten foniatrian siirron HUS:lle ja Jätkäsaaren peruskoulun perustamisen. Päätetyksi tuli myös ensi vuoden kokousaikataulu

Budjettisopua riman ali?

Valtuustosalin ulkopuolella kaupunginhallituksen ryhmät jatkoivat neuvotteluja ensi vuoden budjettiesityksestä. Myöhemmin illalla syntyi kuulemma sopimus, jossa ovat mukana myös kolmen suuren ryhmän (Kok, vihr ja sd) aloittamien neuvottelujen ulkopuolelle aluksi jätetyt Vasemmistoliitto, Perussuomalaiset, RKP ja keskusta.

Tiettävästi sopimus tehtiin todella matalalla tasolla, suorastaan riman ali. Menoihin kerrotaan lisätyn vain runsaat 30 miljoonaa euroa, vaikka kaupunginjohtajan alkuperäinen budjettiesitys onli 154 miljoonaa ylijäämäinen ja uusin tämän vuoden tulosennuste on 446 miljoonaa ylijäämäinen. Nähtäväksi jää, nielevätkö kaikki kaupunginhallitusryhmien valtuutetut näin hävyttömän huonon esityksen.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »