Stadin asukastalot taas vaarassa

28.5.2022

 

Minun on vaikea ymmärtää, miksi Helsingin kaupungintalolla ei haluta ymmärtää Stadin asukastalojen erityistä merkitystä. Se näkyy taas kaupunginhallituksen sote-uudistuksen toimeenpanoa valmistelevalle jaostolle tehdyssä esityksessä järjestöyhteistyötä ja järjestöavustuksia koskevasta suunnitelmasta.

Järjestöavustuksia laajasti käsittelevän selvityksen sisälle on laitettu muutama lause asukastaloista, vaikka ne ovat kaupungin sote-toimialan ylläpitämiä ja niillä on selvästi oma erityistehtävä matalan kynnyksen yhteisöllisessä sosiaalityössä, työllistämisessä, syrjäytymisen ehkäisemisessä ja kaikille avoimina asuinalueiden ”yhteisinä olohuoneina”. Kuvaavaa on, että esityksessä kaupunginhallituksen jaostolle ei kerrota sanallakaan asukastalojen toiminnasta.

Huolestuttavinta on se, että esityksessä ei oteta edes kantaa siihen, jatkuuko asukastalojen toiminta kaupungin ylläpitämänä ja säilyykö niiden nykyinen toimintamalli. Sen sijaan viitataan epämääräisesti mahdollisuuteen siirtää ne vähitellen järjestöille. Asukastalojen toimijoita ei suunnitelman valmistelussa ole varsinaisesti kuultu. Kaupunginkanslian järjestämä kuuleminen koski esityksen otsikon mukaisesti järjestöyhtyeistyötä ja järjestöavustuksia.

Stadin asukastalojen puolesta toimiva verkosto on tehnyt useita ehdotuksia kaupungin ylläpitämien asukastalojen toiminnan jatkumisen ja riittävien resurssien turvaamiseksi sekä asukastalotoiminnan laajentamiseksi. Kaupunginhallituksen jaostolle valmistellussa esityksessä ei näistä verkoston ehdotuksista näy jälkeäkään.

Hämmästyttävästi kaupunginhallitukselle valmistellusta suunnitelmassa ei kerrota myöskään sitä, säilyvätkö asukastaloilla sosiaaliohjaajien vakanssit, toimenkuvat ja työehdot. Näinkö Suomen suurin työnantaja suhtautuu työntekijöihin?

Vajaa kymmenen vuotta sitten silloinen kaupungin johto esitti, että kaupunki lopettaa sote-toimialan ylläpitämät asukastalot ja ne siirretään järjestöille, joita kaupunki tukisi joltain osin vuokrakuluissa. Asukastalojen toimijoiden aktiivisuus pysäytti tämän hankkeen. Yritetäänkö se nyt ajamaa läpi kaupunginhallituksen hiljaisella suostumuksella? Asia on maanantaina kaupunginhallituksen jaostossa, josta sen on tarkoitus edetä kaupunginhallitukseen.

 

(Kuva Maunulan asukastalo Saunabaarilla paikallishistoriasta järjestetystä keskustelusta)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »