Suomalainen Patria mukana tekemässä aseita Gazan pommittamiseen

15.11.2023

 

Suomen ja Israelin edustajat allekirjoittivat äsken hankintasopimuksen israelilaisesta David’s Sling -ilmatorjuntajärjestelmästä. Yli 300 miljoonan asekaupalla tuetaan sekä poliittisesti että taloudellisesti Israelin sotaa palestiinalaisia vastaan. Mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että myös suomalaisyhtiö on mukana valmistamassa aseita Gazan pommittamiseen.

Valtion enemmistöomistuksessa olevan Patria-yhtiön yhdessä Norjan valtion kanssa omistaman Nammo-konsernin tehtailla Raufossissa valmistetaan moottoreita muun muassa Amraam- ja Sidewinder-ohjuksiin, joita Israelin armeija käyttää. Nammo Lapua Oy:n toimitusjohtajan mukaan moottori on käytännössä 80 prosenttia ohjuksesta, vain ohjuksen taistelukärki ja ohjausjärjestelmä tehdään muualla (Pentti Sainio, Kansakunta kenraalien käsissä, 2021).

Patria on myös vienyt Israeliin elektroniikkaa ja komponentteja tulenjohtolaitteisiin sekä teknologiaa kenttätykkien tuliputkiin. Se tekee yhteistyötä israelilaisen Plasan Sasan ja yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin kanssa panssaroitujen ajoneuvojen valmistuksessa.

Lisäksi Patria tekee Nammon kautta yhteistyötä yhdysvaltalaisen Raytheonin kanssa, joka valmistaa aseita muun muassa Israelin armeijalle (Kari Paasonen, Suomen ja Israelin asekauppa 2000-luvulla, Rauhanpuolustajat 2022).

Suomen on lopetettava asekauppa Israelin kanssa. Tämä koskee niin aseiden ostamista,  niiden vientiä suoraan tai kansainvälisten yhtiöiden kautta kuin aseteollista yhteistyötä. Ei tarvitse kuin katsoa kuvia Gazasta, niin näkee, että Israel käyttää aseita siviilien joukkotuhoamiseen ja sotarikoksiin.

 

(Artikkelin kuva: Nammo)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »