Suomalaisjoukot vedettävä pois Afganistanista

23.5.2007

Suomalaisen sotilaan kuolema Afganistanissa Naton johtaman ISAF-operaation suojatehtävissä antaa vakavaa aihetta arvioida uudelleen päätökset, joilla suomalaisjoukkoja lähetettiin Afganistaniin. Mielestäni hallituksen on syytä vetää suomalaiset sotilaat pois Afganistanista, jossa alun perin siviilisotilasoperaationa alkanut kriisinhallintatoiminta on muuttunut Naton johtamaksi laajamittaiseksi sodankäynniksi.

Suomalaissotilaan menehtyminen pommi-iskussa on surullinen seuraus Afganistanin tilanteen muuttumisesta pahemmaksi kuin se oli silloin, kun eduskunta päätti suomalaisten joukkojen osallistumisesta YK:n hyväksymään operaatioon. Yhdysvaltojen ja Naton johtamien joukkojen käymä sota on aiheuttanut laajoja siviiliuhreja ja synnyttänyt katkeraa vastarintaa. Myös suomalaissotilaat ovat joutuneet Naton sotatoimien apuvoimaksi ja sellaisena mahdollisiksi pommi-iskujen ja hyökkäysten kohteiksi.

YK:n kriisinhallintatehtäviin lähetettyjen suomalaisten joukkojen joutuminen mukaan Yhdysvaltojen ja Naton johtamaan laajamittaiseen sodankäyntiin varoittaa samalla siitä, miten osallistuminen Naton ja EU:n nopean toiminnan joukkoihin voi tuoda myös Suomeen yhä enemmän vierailla mailla kaatuneita sotilaita.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »