Taistelu Helsingin metsistä jatkuu

17.11.2023

 

Helsingin Kruunuvuorenrannan arvokkaille luontoalueille rakentamisesta jo kahden vuosikymmenen ajan käyty kamppailu on tänä syksynä kiteytynyt satoja vuosia vanhan Stansvikin metsän puolustamiseen. Alueelle on kaavoitettu rakentamista ja siellä ryhdyttiin kaatamaan metsää suojeltavaksi määritellyistä luontotyypeistä ja lajeista piittaamatta.

Stansvikin kyläyhdistyksen, ”Kaatakaa kaava, ei metsää” -kampanjan ja Elokapinan aktiivisuus pysäytti kuitenkin lokakuun lopulla metsän kaatamisen. Kaupungin virkajohto aikoo kuitenkin jatkaa vanhan metsän kaatamista vain aluetta vähän rajaten.

Stansvik ei ole ainoa

Kiistan alkujuuret ovat vuonna 2008 päätetyn Kruunuvuorenrannan osayleiskaavan ylimitoitetuissa rakentamistavoitteissa ja rakennusliikkeille luvatuissa tonteissa. Osayleiskaavaa vastustivat vain vihreät, SKP&Asukaslista ja osa Vasemmistoliiton valtuutetuista.

Stansvikin metsän kohtaloa ei ole vielä ratkaistu. Avoinna on myös Riistavuoren metsän tulevaisuus. Selvemmältä näyttää sen sijaan Matokallion säilyminen Myllypuron ja Puotinharjun arvokkaana lähiluontona. Tuhansien asukkaiden vaatimukset johtivat siihen, että alueelle kaavaillulle jääurheilukeskukselle löytyi vaihtoehtoinen paikka.

Kansallista kaupunkipuistoa kiirehditään

Asukas- ja ympäristöjärjestöt ovat jo kymmenen vuotta kamppailleet kansallisen kaupunkipuiston perustamiseksi Helsinkiin. Se tarkoittaisi kaupungin sitoutumista arvokkaan luonnon ja kulttuuriperinnön sekä virkistysalueiden laajan yhtenäisen kokonaisuuden säilyttämiseen. Jo kolme kaupunginvaltuustoa on hyväksynyt kansallisen kaupunkipuiston perustamista koskevan aloitteen, mutta virkajohtajat ovat kyenneet jarruttaneet sen toteuttamista poliittisten päättäjien lepsuillessa.

Kaupunginosayhdistykset, Keskuspuistoryhmä ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys kiirehtivät aloitteen toteuttamista muun muassa adressilla, jonka voi allekirjoittaa osoitteessa www.adressit.com/helsinkiin_tulee_perustaa_kansallinen_kaupunkipuisto

 

(Artikkeli Tiedonantaja-lehteen 10/2023, kuva mielenosoituksesta Stansvikin metsän puolesta 1.11.2023)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »