Taivallahden kylpylähotellin tonttia ei pidä myydä ale-hintaan

25.8.2010

Taivallahden kylpylähotellihanke herätti paljon vastustusta kaavoitusvaiheessa. Nyt tämä ehdotus tontin vuokraamisesta sisältää myös valtuutuksen tontin myymiseen. Huomiota herättää, että kaupungin parhaimmista rantatonteista yhä useampi siirtyy yksityisten sijoittajien omistukseen.

Pidän tätä linjaa lyhytnäköisenä ja virheellisenä. Pitkäaikaiset vuokrasopimukset tuottaisivat kaupungille paremmin. 

Toinen huomiota herättävä asia on tontin hinnoittelu. Esityksen mukaan kerrosneliön hinta hienosta rantatontista Töölössä olisi sama kuin esimerkiksi – tässä kokouksessa myöhemmin käsiteltävän – Latokartanon tontin vuokran perusteena käytetään. Kiinteistövirasto jatkaa näin aiempaa linjaa, jolla yrityksille on luovutettu arvokiinteistöjä alehintaan, kilpailuttamatta ja lahjoittaen kaavoituksen tuoman hyödyn yksityisille sijoittajille.

Toivottavasti tässä tapauksessa hotelliyrittäjän valinta osataan ja halutaan tehdä paremmin kuin yhä tyhjillään seisovan Lampan talon kohdalla. Valtuutettu Koskisen täällä esittämä toisenlainen kilpailuttaminen voisi antaa tähän paremmat mahdollisuudet.

Esitän, että valtuusto palauttaa esityksen uudelleen valmisteltavaksi niin, että tontin vuokraamiseen ei liity osto-optiota.

 

(Valtuusto hyväksyi tontin myynnin äänin 65 – 18. Vastaesitystä kannatti Pekka Saarnio.)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »