Tonttien myynti hölmöläisten puuhaa

1.9.2016

Tonttien myynti hölmöläisten puuhaa

Valtuustolle esitetään taas useiden tonttien myyntivaltuuksien antamista. Talousarvion mukaan tänä vuonna on tarkoitus myydä kiinteistöjä noin 100 miljoonalla eurolla. Jo ennen tämän päivän esityksiä on kiinteistöjä kuitenkin myyty noin 235 miljoonalla eurolla.

Tonttien myynnissä voisi olla jotain järkeä, jos myyntitulot käytettäisiin hankkeisiin, jotka tuottavat vielä paremmin ja varmemmin kuin tonttien vuokrat. Nyt tehdään kuitenkin päinvastoin. Pitkällä aikavälillä paremman tuoton antavat vuokrasopimukset vaihdetaan lyhyen aikavälin myyntituloihin, joita käytetään Kruunusiltojen kaltaisiin kannattamattomiin investointeihin.

Tässä esityksessä on kyse kiinteistöyhtiöstä, jonka pääkäyttäjä on Telia-Sonera. Seuraavassa asialistan kohdassa vuorossa ovat Salmisaaren toimitilatontit, jotka ollaan valmiita myymään Technopolis Oy:lle. Sitten tämän kokouksen listalla on NCC:n kiinteistöjalostusyhtiö, jolla aiotaan myydä Vallilasta kiinteistö. Yhteensä näissä on toteutuessaan kyse yli 30 miljoonan euron kaupoista. Budjetin myyntitavoite ylitetään tätä menoa kohta kolminkertaisesti.

Salmisaaren tonttien kohdalla huomiota herättää myös se, että Technopolis-yhtiön maksamia tonttivuokria esitetään alennettavaksi, samoin osto-option hintaa. Samaan aikaan kaupunki korottaa rajusti asuintalojen tonttien vuokria.

Helsinkiläisten yhteisen, tuottavan omaisuuden myyminen on huolestuttavaa tilanteessa, jossa yhtiöittäminen, sote-uudistus ja veroratkaisut vähentävät tuntuvasti kaupungin tuloja. Kun samaan aikaan investoidaan uusien alueiden rakentamiseen ja liikennehankkeisiin, voi kysyä, millä kaupungin palvelujen rahoitus ja investointeihin otettujen lainojen maksaminen pidemmällä aikavälillä turvataan?

Esitän, että asia palautetaan uuteen valmisteluun niin, että vuokrasopimukseen ei liity vuokralaiselle annettavaa osto-optiota.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »