Työttömyys kasvanut Maunulassa rajusti

4.9.2015

Helsingissä oli heinäkuussa työttömiä yli 45 000, mikä on lähes viidenneksen enemmän kuin vuotta aiemmin. Pitkäaikaistyöttömiä oli 15 500. Se on peräti 45 % enemmän kuin vuosi sitten. Uutta on se, että pitkäaikaistyöttömyys kasvaa nopeimmin alle 30-vuotiaiden ja korkeakoulutettujen keskuudessa.

Työttömyys koskee kaikkia kaupunginosia, mutta kovinta työttömyyden kasvu on ollut Maunulassa. Täällä työttömyysaste on noussut neljässä vuodessa puolella ja työttömyysaste on noin 16 %. Maunulassa on nyt Jakomäen ja Mellunkylän jälkeen korkein työttömyys Helsingissä.

Valtion työllisyyden hoitoon tälle vuodelle osoittamat rahat loppuivat jo kesällä muun muassa Uudenmaan TE-keskuksessa. Tästä huolimatta hallitus aikoo leikata ensi vuoden budjetissa työllisyysrahoja.

Helsingin kaupunki on pitänyt työllisyysrahat jäissä jo monta vuotta, vaikka työttömyys on kasvanut.  Helsinki maksaa ns. sakkomaksua (työmarkkinatuen korotettua kuntaosuutta) Kelalle pitkäaikaistyöttömistä tänä vuonna jo 55 miljoonaa, paljon enemmän kuin kaupunki käyttää rahaa työllisyyden hoitoon. Työttömyys lisää myös muita menoja samalla kun se vähentää verotuloja.

Useimmista kunnista poiketen Helsingillä on rahaa, jota voitaisiin käyttää työllistämiseen. Viime vuoden tilinpäätös näytti 188,5 miljoonaa euroa voittoa ja rahavaroja oli yli tuhat miljoonaa euroa. Rahaa ja saatavia on enemmän kuin velkaa. Näistä ylijäämistä on syytä ohjata nopeasti lisää rahaa työllisyyteen.

Työpaikkojen lisääminen kaupungin palveluissa on nopeimpia ja tehokkaimpia keinoja työllistää. Esimerkiksi kouluissa, päivähoidossa, terveysasemilla ja vanhuspalveluissa tarvitaan lisää työntekijöitä. Kaupunki voi luoda työpaikkoja mm. rakentamiseen, peruskorjaamiseen, uusiutuvan energian tuotantoon ja tietotekniikan sovellusten kehittämiseen. Myös asukastaloilla on tärkeä merkitys työllistämisessä.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »