Työväen ja nuorison vappujuhlassa

1.5.2008

 

Hyvää vappua toverit, ystävät

Me marssimme tänään Helsingissä ja Kittilässä, Berliinissä ja Sowetossa, Moskovassa ja Caracasissa. Me marssimme ja meitä on monta.

 

Työväen kansainvälisyys on tärkeämpää kuin koskaan. Pääoma on julistanut maailmanlaajuisen kilpailun matalista palkoista yhtiöiden voittojen kasvattamiseksi. Kannattavia tehtaita ajetaan alas vielä suurempien voittojen kahmimiseksi. Eikä tämä koske vain perinteistä teollisuutta vaan myös tietotyötä ja palvelualoja. Vielä yhtiöiden voittojakin nopeammin on paisunut keinottelutalous. Sen kuplien puhkeaminen heiluttelee jo Yhdysvaltojen ja monien muiden maiden rahoitusmarkkinoita.

 

Samaan aikaan kun asevarusteluun tuhlataan tuhat miljardia dollaria vuodessa, elää miljardi ihmistä nälässä. Yli miljardi ihmistä on vailla puhdasta vettä. Täällä Suomessakin elää yli 600 000 ihmistä köyhyydessä. Tuloerot kasvavat. Eriarvoisuus lisääntyy myös terveydenhuollossa, koulutuksessa ja vanhustenpalveluissa.

 

Näin ei saa jatkua. Koko vasemmiston haasteena on antaa politiikalle uudelleen merkitys eriarvoisuuden vähentämisessä, pääoman vallan rajoittamisessa ja ihmisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämisessä. Toivottavasti SDP:ssä ja Vasemmistoliitossa päästään lopultakin irti Paavo Lipposen ja Suvi-Anne Siimeksen varjoista ja tehdään selvä pesäero viimeaikaisten hallitusten uusliberalistiseen politiikkaan.


Vasemmistolainen vaihtoehto-ohjelma 


Me kommunistit haluamme tuoda työväen vapun punaiset aatteet ja vappumarssilla toteutuneen vasemmiston yhteistyön myös vapun jälkeiseen arkeen. Porvarihallituksen vyörytyksen pysäyttämiseksi tarvitaan uskottava vasemmistolainen vaihtoehto, joka ei tyydy vain oppositiopuheisiin eduskunnassa. Tarvitaan vasemmisto, joka osoittaa toiminnallaan kunnissa, ammattiyhdistysliikkeessä ja kansalaistoiminnassa sitoutuneensa ihmisten enemmistön tarpeisiin, joille nykyinen politiikka on kääntänyt selkänsä.

 

SKP ehdottaa vaihtoehtoa, joka takaa 850 euron perusturvan kuukaudessa sitä tarvitseville, lyhentää työaikaa ansiotasoa alentamatta, vahvistaa julkisten palvelujen rahoitusta kiristämällä pääomatulojen verotusta, siirtää energiatalouden painopisteen uusiutuvaan energiaan ja ulottaa demokratian myös talouden alalle.

 

Suomi pois Nato-tieltä
 

Maailman suurimmat sotavoimat kylvävät kuolemaa ja hävitystä Irakissa ja Afganistanissa. Näiden molempien sotien uhrien määrä lasketaan jo miljoonissa. Israel jatkaa Yhdysvaltojen tuella Palestiinan alueiden miehittämistä ja saartamista.

 

On häpeällistä, että Suomen hallitus vaikenee. Eikä vain vaikene vaan on lähettänyt suomalaisia joukkoja Afganistanin miehityssotaan ja on mukana eristämässä palestiinalaishallintoa. Osallistuminen Naton taistelujoukkoihin ja Euroopan unionin kytkeminen Lissabonin sopimuksella Natoon sitoo Suomea yhä vaarallisemmalla tavalla imperialistiseen sotapolitiikkaan.

 

Näin ei saa jatkua. Suomalaisten enemmistö kannattaa sotilaallista liittoutumattomuutta. Meistä kaikista riippuu, kasvaako tästä ”hiljaisesta enemmistöstä” poliittinen voima, joka pakottaa valtapuolueet lopettamaan USA:n sotapolitiikan myötäilyn, vetämään suomalaisjoukot pois Afganistanista ja kääntämään Suomen pois Nato-tieltä.

 

Helsingin ylijäämistä rahaa palveluihin


Tähän maahan on työväenliikkeen vuosikymmenten kamppailujen tuloksena rakennettu monet koulut, terveysasemat ja muut julkiset palvelut. Ne on periaatteessa tunnustettu jokaiselle kuuluviksi perusoikeuksiksi.

 

Porvarihallituksella on toisenlainen lähtökohta. Pääministeri Vanhasen mukaan julkiset palvelut ovat vain tuotteita siinä missä muutkin. Jos tämä porvarihallituksen linjaus hyväksytään, hylätään samalla pohjoismaisen hyvinvointimallin kulmakiviin kuuluva ajatus peruspalveluista perusoikeutena. Terveys, koulutus ja muut perustarpeet alistetaan kaupalliselle voitontavoittelulle.

 

Monet kunnat on ajettu valtion rahoitusta leikkaamalla karsimaan palveluja. Helsinki on kuitenkin poikkeuksellisen rikas. Tämän kaupungin talous on jatkuvasti satoja miljoonia euroja ylijäämäinen. Silti myös Helsingissä karsitaan terveysasemia, vanhustenpalveluja, kouluja ja muita palveluja.

 

Helsinkiä vuosikausia johtaneet puolueet puhuvat taas vaalien lähestyessä yhtä, mutta tekevät samaan aikaan toista. Kaupunginhallituksen ryhmät kokoomuksesta Vasemmistoliittoon ovat sopineet budjettiraamista, joka vähentää reaalisesti peruspalvelujen määrärahoja eikä anna senttiäkään työntekijöiden palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamiseen. Kaupunki aikoo nostaa tonttivuokria jopa monikymmenkertaisiksi. Kulissien takana valmistellaan yhdentoista terveysaseman lopettamista. Vaikka työllisyystilanne vaikeutuu, ajaa kaupunginhallitus alas työllistämistoimia. Lisäksi pääkaupunkiseudun yhteistyön varjolla keskitetään valtaa entistä pienempään piiriin ja lisätään julkisten palvelujen kilpailuttamista, yhtiöittämistä ja yksityistämistä.

 

Kaupunginvaltuustossa vain SKP:n ja asukaslistan ryhmä on kieltäytynyt hyväksymästä tätä oikeistolaista linjaa. Nyt olemme kokoamassa syksyn kunnallisvaaleihin uudenlaista vaihtoehtoa, Helsinki-listoja. Mukana on sitoutumaton Asukaslista, Naislista, Kulttuurilista ja SKP:n lista.

 

Kutsumme kaikkia kiinnostuneita mukaan tekemään Helsinkiä, jota kehitetään asukkaiden eikä markkinoiden ehdoilla. Vaadimme, että kaupungin satojen miljoonien ylijäämistä ohjataan lisää rahaa peruspalveluihin, työntekijöiden palkkoihin, työllistämiseen, tonttivuokrien alentamiseen ja joukkoliikenteeseen. Samalla haastamme erityisesti vasemmiston ja vihreät torjumaan terveyskeskusmaksujen, päivähoitomaksujen ja muiden palvelumaksujen korotukset.

 

SKP 90 vuotta


Helsinki oli 90 vuotta sitten vahvasti punainen kaupunki. Saksalaisten sotajoukkojen vallattua kaupungin, teljettiin yli 15 000 punaista Suomenlinnan ja Santahaminan vankileireille, joissa heistä yli 1 500 kuoli nälkään tai tapettiin. Valkoisella terrorilla haluttiin lyödä työväenliike ikiajoiksi.

 

Kuitenkin jo elokuun lopulla 1918 perustettiin Suomen kommunistinen puolue jatkamaan työväenliikkeen parhaita perinteitä. Silloin kun SKP on ollut vahva, on myös ihmisten elämä muuttunut Suomessa paremmaksi, demokratiaa laajennetu ja yhteiskuntaa uudistettu.

 

Työväenliikkeen jakautumiseen 1918 johtaneet erimielisyydet eivät ole vain historiaa. Vasemmiston suunnasta käytävissä väittelyissä on tänäänkin kyse suhtautumisesta työn ja pääoman vastakkaisuuteen, luokkataisteluun, imperialistisiin sotiin, kapitalismiin ja sosialismiin.

 

SKP viettää 90-vuotisjuhlia elokuun viimeisenä viikonloppuna Vanhalla ylioppilastalolla. Kutsumme mukaan keskustelemaan vaihtoehdoista ja maailman muuttamisesta. Haluamme tehdä tapahtumasta Vastavirtafestivaalin, jossa kohtaavat punaisen Helsingin perinteet ja 2000-luvun muutoksen tekijät.


 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »