Typerää venäläisvastaisuutta

12.10.2023
Yrittävätkö ministeri Multala ja Orpon hallitus todistaa oikeaksi Putinin hallinnon väitteet siitä, että Suomessa on vallalla russofobia? Ainakin hallituksen päätös lakkauttaa Suomi-Venäjä-seuran valtionavustus on omiaan vain vahvistamaan käsityksiä siitä, että venäläisvastaisuus ohjaa nyt Suomessa politiikkaa.
Olisi mielenkiintoista kuulla päätöksen esittelijän tarkemmat perustelut sille, miten Suomi-Venäjä-seura on muka tukenut julmaa hyökkäyssotaa. Seurahan on tuominnut Venäjän hyökkäyksen, tukenut venäläisten sodanvastaista toimintaa ja avustanut ukrainalaisia pakolaisia. MIksi seuraa rangaistaan Venäjän valtiojohdon politiikasta? MIksi vastaava perustelu ei koske esimerkiksi Israel-Suomi-yhdistysten liiton valtionavustusta?
Putinin hallinnon sotapolitiikan tukea Venäjällä ei ainakaan vähennä se, että Suomen valtio rajoittaa ja estää yhteydet venäläisen kansalaisyhteiskunnan muutenkin ahtaalle joutuneisiin kriittisiin ääniin. Suomi-Venäjä-seuran avustuksista leikattiin jo Sanna Marinin hallituksen kaudella lähes puolet ja nyt siis loputkin. Tämä on yhtä typerää kuin jo aiemmin tehty päätös katkaista kaikki tieteelliset ja kulttuuriyhteydet Venäjälle. Samalla hallitus sivuuttaa päätöksen vaikutukset Suomen venäläisiin.
Suomi-Venäjä-seuran valtionavun lakkauttaminen istuu Orpon hallituksen linjaan, joka ilmentää muutenkin pyrkimystä palata 1930-luvulle. Mutta Ukrainan sodan lopettamista, Venäjän suunnan kääntymistä ja jossain vaiheessa taas rakentuvia yhteistyösuhteita naapurimaahamme se ei mitenkään auta.
© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »