Vaalilupaukset lähiterveysasemista syötiin heti vaalin jälkeen

17.6.2021

Kuntavaalien alla lähes kaikkien valtuustoryhmien vetäjät liputtivat Helsingin Sanomien haastattelussa lähiterveysasemien puolesta (HS 5.6.).  Eilen illalla, vain kolme päivää vaalien jälkeen kaupunginvaltuusto päätti kuitenkin yksimielisesti jatkaa lähiterveysasemien vähentämistä ja palvelujen keskittämistä.

Valtuusto päätti uudesta Keskustan terveys- ja hyvinvointikeskuksesta, jonka valmistuessa lopetetaan Viiskulman, Laakson ja Töölön terveysasemat ja luovutaan Auroran sairaalan alueella olevista psykiatrian toimitiloista. Alun perin oli tarkoitus lopettaa myös Lauttasaaren terveysasema, mutta asukkaiden vastustuksen takia Lauttasaareen luvattiin jättää jättikeskuksen ”satelliitti”.

Kamppiin noin 84 miljoonalla eurolla rakennettava keskus on osa suunnitelmaa, jolla suurin osa lähiterveysasemista aiotaan lopettaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Vastaavat Kalasataman ja Vuosaaren jättikeskukset ovat saaneet palvelujen käyttäjiltä ja henkilöstöltä kovaa kritiikkiä.

Monipuolisten terveys- ja sosiaaliasemien kehittäminen on tarpeellista, mutta lähipalvelujen vähentäminen ja palvelujen keskittäminen jättikeskuksiin on monesta syystä väärä suunta. Sote-palveluissa on tärkeä tuntea asuinalueet ja niiden palvelutarpeet, turvata kaikille helppo pääsy palveluhin, kehittää pitkäjänteisiä omalääkäri-omahoitaja-omasosiaaliohjaaja suhteita ja lisätä ennaltaehkäisevää toimintaa.

Esimerkiksi lähiterveysasemien ja neuvoloiden vähentäminen vaikeuttaa etenkin lapsiperheiden ja vanhusten palveluihin pääsyä. Toisaalta moniammatillisia palveluja voidaan kehittää Helsingissä kaikilla terveys- ja sosiaaliasemilla.

Asukkaiden Helsinki -yhteislista vetosi kesäkuun alussa valtuustoon lähiterveysasemien lopettamissuunnitelman hylkäämiseksi ja esitti mm. terveysasemille lisärahoitusta kaupungin satojen miljoonien ylijäämistä.

 

(Kuva hel.fi)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »