Vaihtoehtoisen vasemmiston haasteita

17.9.2011

Vaihtoehtoisen vasemmiston haasteita

Eurokriisi, pankkiirien vallan kasvu, työttömyys, julkisten palvelujen alasajo, ilmastonmuutos – kaikki tämä nostaa esiin radikaalien muutosten tarpeen. Mutta samalla on kasvanut kuilu muutoksen tarpeiden ja muutoksen toteuttamisen voimien subjektiivisen tilan välillä.

Kamppailu tulkoinnoista ja luokkanäkökulma

Tyytymättömyys nykyiseen politiikkaan on laajaa. Mutta harva luottaa Suomessa mahdollisuuksiin muuttaa sitä. Muutoksen näköalojen avaamiseksi on haastettava vallalla olevat käsitykset kriisien syistä ja ratkaisuista. On osallistuttava aloitteellisesti julkiseen kamppailuun tulkinnoista, käsitteistä, politiikan vaihtoehdoista. Tarvitaan vasemmistoa, joka kykenee aloitteillaan ja argumenteillaan voittamaan näitä kamppailuja tulkinnoista.

Se ei onnistu pelkillä yleisillä puheilla arvovalinnoista eikä myöskään vain yksittäisillä, erillisillä asioilla. Tarvitaan analyysia kriisien syistä, kapitalismista ja niistä monenlaisista tavoista, joilla porvarillista hegemoniaa ylläpidetään. Tarvitaan vasemmistoa, joka tuo keskusteluun marxilaisen luokkanäkökulman. Nykyinen kriisi ei ole vain velkakriisi, eikä edes vain eurokriisi. Kyse on finanssijohtoisen kapitalistisen järjestelmän kriisistä.

Radikaalit vasemmistolaiset vaihtoehdot

Samalla tätä kriisiä käytetään tulojen, omaisuuksien ja vallan uudelleenjakamiseen pienen vähemmistön, pankkiirien ja suursijoittajien hyväksi. Björn Wahlroosin kaltaiset pankkiherrat lopettavat kannattavia tehtaita, polkevat palkkoja ja ajavat alas julkisia palveluja voittojensa paisuttamiseksi. Kyse on myös demokratian kriisistä, kun ihmisistä on tehty kauppatavaraa ja kehitys on alistettu finanssimarkkinoiden diktatuurille.

Vaihtoehtoisen vasemmiston toinen haaste onkin tuoda politiikkaan radikaaleja vaihtoehtoja, joilla puututaan kriisin syihin, pääomien ja vallan kasautumiseen harvojen käsiin, rajoitetaan pääoman valtaa ja ryhdytään rakentamaan todellista demokratiaa.

Se tarkoittaa nyt esimerkiksi kysymystä siitä, kuka maksaa kriisin laskut ja pitääkö kansojen alistua pankkipelureiden rosvottavaksi. Tarvotaan niitä, jotka eivät suostu alistumaan nykymenoon, sietämättömiin vääryyksiin ja jotka luottavat siihen, että yhdessä voimme muuttaa tilanteen.

Eurooppalainen ja kansainvälinen taistelu
    
Eri puolilla Eurooppaa on nähty moniin vuosiin laajimmat mielenosoitukset ja lakot. Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö on noussut vastustamaan leikkauspolitiikkaa ja euro-ohjelmia. On toimintaa sotia ja Natoa vastaan. Monissa maissa radikaali vasemmisto on edennyt myös vaaleissa, viimeksi torstaina Tanskan punavihreä yhtenäisyyslista. On syntynyt uusia vasemmistovoimia kokoavia liittoutumia mm. Ranskassa, Italiassa ja Saksassa. Euroopan vasemmiston ja Latinalaisen Amerikan vasemmiston yhteistyö tiivistyy. Kommunistipuolueilla on maailmanlaajuista yhteistyötä.

Myös Suomessa tarvitaan sellainen vahva vasemmistolainen vaihtoehto, joka yhdistää kamppailumme osaksi tätä eurooppalaista ja kansainvälistä liikettä. Tässä on vaihtoehtoisen vasemmiston kolmas haaste.

Eikä kyse ole vain puolueista. Esimerkiksi 15.lokakuuta on espanjassa toreja vallanneiden kansalaisliikkeiden aloitteesta kansainvälinen toimintapäivä. Siinä ei ole kyse valmiista ohjelmasta, jota kutsutaan tukemaan. Kyse on siitä, että avataan tyytymättömille ihmisille itselleen mahdollisuus sanoa sanansa ja vaikuttaa yhdessä muutosten toteuttamiseksi. Se on myös toimintaa tässä ja nyt ihmisten arjessa kohtaamien vaikeuksien voittamiseksi – esimerkiksi perusturvan ja peruspalvelujen puolesta, sosiaalineuvontaa, asunnottomien auttamista….

Vasemmistolainen ja punavihreä poliittinen oppositio

Ja lopuksi, haasteena on rakentaa Suomeen uusi radikaali vasemmistolainen ja punavihreä poliittinen oppositio. Sellainen, joka voi avata katujen, työpaikkojen ja lähiöiden kamppailuille näköaloja. Joka yhdistää toiminnan ruohonjuuritasolla, kunnanvaltuustoissa ja eduskunnassa. Vaihtoehdoksi perussuomalaisille ja halla-ahoille tarvitaan vahva radikaali vasemmistolainen oppositio. Me tarvitsemme erilaisia radikaaleja vasemmistovoimia kokoavaa, yhteistä keskustelua ja yhteistoimintaa järjestävää foorumia, liikettä ja liittoutumaan.

(Tämä puheenvuoro Tampereen työväentalon vasemmistopaneelissa, Tiedonantaja-festivaalilla 17.9. löytyy myös videona.Video Sippo Kähmi)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »