Valtuusto siunasi alibudjetoinnin

28.11.2019

Helsingin valtuusto hyväksyi eilen vuodelle 2020 talousarvion, joka jatkaa palvelujen alibudjetoimista, vaikka kaupunki tekee satoja miljoonia ylijäämää. Nelituntisen valtuuston kokouksen muista asioista merkittävin oli Kalasataman Nihdin asemakaava.

Talousarviosta oli käyty keskustelu jo edellisessä valtuuston kokouksessa. Nyt vain äänestettiin vastaesityksistä, joita olivat tehneet vain perussuomalaiset ja kristilliset. Vasemmisto oli tyytynyt pormestari Vapaavuoren johdolla valmisteltuun esitykseen. VAS:n sitoutumaton valtuutettu Sami Muttilainen ei osallistunut äänestykseen, koska ei hyväksynyt alibudjetointia.

Kasvatuksen ja koulutuksen alalle lisää rahaa esittänyt Mika Ebelingin esitys hylättiin äänin 74 – 10. Kristillisten lisäksi sitä kannattivat perussuomalaisten, sinisten, piraattien ja Liike Nytin edustajat sekä Paavo Väyrynen.

Perussuomalaiset esittivät lisäyksiä eräisiin sote-määrärahoihin ja leikkauksia määrärahoihin, joilla pyritään ehkäisemään mm. koulujen eriytymistä ja tukemaan mm. maahanmuuttajien kotoutumista. Tämä esitys hylättiin äänin 74 – 8 ja sitä tukivat vain perussuomalaiset, siniset, kristilliset ja Väyrynen. Ponsissa evästettiin selvittämään mm. lähipäiväkotiperiaatteen toteuttamista.

Nihti ja Vantaan ratikka

Kalasataman alueelle hyväksyttiin yksimielisesti Nihdin asemakaava. Keskustelu koski lähinnä Sompa-saunasta ja kävelysillasta. Sen sijaan rakentamisen massiivinen mitoitus, tylsä ja synkkä laatikkotyyli, rantojen rakentaminen ja merentäytöt siunattiin ilman muutosesityksiä.

Valtuusto hyväksyi yleissuunnitelman Vantaan ratikasta, joka aiotaan rakentaa Mellunmäestä Tikkurilan kautta Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Lisäksi käsiteltiin vastaukset 18 valtuutettujen aloitteeseen. Niiden joukossa torjuttiin sinisten Niinistön esitys Maailman rauha -patsaan siirtämisestä Hakaniemestä Lenin-puistoon.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »