Valtuusto siunasi jättiylijäämän

21.6.2018

 

Helsingin valtuuston kevätkauden viimeisen kokouksen ainoat isot asiat olivat tilinpäätös ja tarkastuslautakunnan arviokertomus viime vuodelta. Tilinpäätös osoittaa 481 miljoonan euron ylijäämää ja liikelaitosten kanssa yhteensä 648 miljoonan euron ylijäämää. Näistä ylijäämistä ei kuitenkaan ohjattu lisää rahaa palvelujen alibudjetoimisen lopettamiseksi.

Ylijäämistä ei lisää rahaa palveluihin

Monissa puheenvuoroissa valiteltiin resurssien vähyyttä monissa palveluissa, asunnottomuutta ja muita ongelmia. Myös tilinpäätöksen ylijäämistä puhuttiin, mutta kukaan valtuutetuista ei tehnyt päätösesitystä, jolla niistä olisi siirretty rahaa palveluihin, työllisyyteen, asumiseen tai muihin budjetissa alimitoitettuihin määrärahoihin.

Dan Koivulaakson (vas) puheenjohdolla toimineen tarkastuslautakunnan arviokertomuksessa kiinnitetään huomiota asunnottomuuden kasvuun, ammattiin opiskelevien tuen tarpeisiin, lasten ja nuorten harrastustoiminnan resurssien vahvistamiseen, liikuntapalvelujen epätasaiseen jakautumiseen, saattohoidon tarpeisiin, henkilöstön työssä jaksamiseen, suurten investointien hallintaan, hankintaorganisaation toimintaan ja omistajaohjauksen esteellisyyssääntelyyn.

Sinnemäki jatkaa kaksoisroolia Hekassa

Tarkastuslautakunta arvosteli apulaispormestari Anni Sinnemäen kaksoisroolia, joissa hän toimii yhtä aikaa Hekan omistajaohjauksessa ja päättäjänä Hekassa sen hallituksen puheenjohtajana. Tarkastuslautakunta esitti, että kaupunginhallitukseen, pormestaristoon ja konsernijohtoon kuuluvien ei pitäisi toimia tytäryhtiöiden, kuten Hekan, johdossa.

Perussuomalaisten Juhani Stranden esitti keskustelussa Sinnemäelle, että tämä eroaisi Hekan johdosta, mutta Sinnemäki ei tähän suostunut. Sinnemäkeä nousivat puolustamaan kokoomuksen Risto Rautava ja vihreiden Tuomas Rantanen, jotka eivät nähneet Sinnemäen kaksoisroolissa ongelmaa. Stranden esitti myös ponnen tarkastuslautakunnan esityksen ottamiseksi huomioon. Sitä kannattivat perussuomalaisten lisäksi vain yhdeksän demaria, yksi vasemmistoliittolainen (Muttilainen), yksi kristillinen ja kaksi kokoomuslaista.

Valtuusto hyväksyi arviokertomuksen johdosta muutamia ponsia. Lisäksi se hyväksyi asemakaavan muutokset Jätkäsaaren Panamanrantaan ja Kluuvin Wuorion talolle.

Paavo Väyrynen muodosti valtuustoon oman ryhmän.

Seuraava valtuuston kokous on aikataulun mukaan 29.elokuuta.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »