Valtuustokysely harmaan talouden ehkäisystä

22.2.2010

Rakennusurakoiden kilpailuttamisessa on noussut esiin useita tapauksia, joissa urakoitsija tai sen alihankkijana käyttämä yritys ovat maksaneet ulkomaalaisille työntekijöille huomattavasti työehtosopimuksia alhaisempaa palkkaa tai jopa jättäneet maksamatta palkkoja ja työnantajamaksuja. Ongelmia ja puutteita on ilmennyt myös työsuojelussa ja muissa työoloissa.

Kiinteistöviraston tilakeskus kilpailutti syksyllä 2009 päiväkoti Korallin uudisrakentamiskohteen Vuosaaressa. Tarjousten perusteella valittiin halvimpana eestiläinen yritys (Mameko), jonka hinta oli 1 359 940. Halvin suomalaisen rakennusliikkeen tarjous oli 2 403 800 euroa.

Kysyn, miten kaupunki on varmistanut ja varmistaa esimerkiksi päiväkoti Korallin urakan kohdalla se, että lähes puolet suomalaisia tarjouksia halvemman tarjouksen tehnyt ulkomainen yritys maksaa työntekijöille kunnollista palkkaa, vastaa muita yhteiskunnallisista velvoitteistaan ja tekee hyvälaatuista työtä? Entä, miten kaupunki huolehtii tilaajavastuusta ja yhteiskuntavastuusta hankinnoissa, joissa kilpailutuksen ainoaksi valintaperusteeksi on määritelty halvin hinta?

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »