Valtuustolla kyselytunti, vähän päätettävää

13.9.2018

Helsingissä valmistellaan ensi vuoden budjettia ja monia muita isoja ratkaisuja. Valtuuston eilisessä kokouksessa oli asioita kuitenkin vain vähän. Ainoa merkittävämpi päätösasia oli Mäkelänrinteen urheilukampukseksi kutsutun alueen asemakaava. Ilman kyselytuntia kokous olisi kestänyt vain runsaat kymmenen minuuttia.

Kyselytunnilla Hekan vuokrat

Keskustelua kyselytunnilla käytiin festivaalien järjestämisestä keskustan alueella ja Hekan uudesta vuokrantasausmallista.

Silvia Modig (vas) kysyi Hekan hallituksen päättämistä uudesta vuokrantasauksen mallista, jossa kaupungin asuntojen vuokrat sidotaan alueiden markkinavuokriin.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) puolusteli uutta mallia, jota on arvosteltu epäselvistä laskentaperusteista, vuokrien noususta ja asuinalueiden eriytymisen voimistamisesta. Sinnemäki hämmästytti väittämällä uutta mallia selkeäksi, läpinäkyväksi ja ymmärrettäväksi. Hänen mielestään asian päättämistä ei ole tarvetta käsitellä missään kaupungin elimissä. Näin apulaispormestarina asuntoasioista vastaava Sinnemäki torjui sen, että jokin kaupungin elin ohjaisi Hekaa, jonka hallituksen puheenjohtajana hän toimii. Vastauksessaan Sinnemäki sivuutti huolet siitä, että malli voimistaa alueellista eriytymistä, kun kalliimmilla alueilla myös Hekan vuokrat ovat korkeammat.

Muutamat kokoomuksen valtuutetut (Meri, Niskanen) ja Piraattien Ahola esittivät avoimesti, että pienituloisten ei pidäkään voida asua kalliimmilla alueilla ja että kaupungin pitäisi luopua säännellyistä ara-asunnoista.

Mäkelänrinteen urheilukampus

Valtuusto hyväksyi Mäkelänrinteen urheilulukion alueelle uuden asemakaavan, joka koskee osin myös läheisiä puisto- ja katualueita. Koulua voi laajentaa ja sen alueelle voi sen mukaan rakentaa urheiluhallin ja opiskelija-asuntoja.

Lisäksi valtuusto päätti vuokrausperusteet parille uudisrakennusalueelle.

Stop leikkauslistoille!

Kaupungin ensi vuoden budjetin valmistelut ovat siirtyneet toimialalautakuntien esitysten jälkeen pormestariston käsittelyyn. Valtuustossa ei asiasta keskusteltu. Kaupunginhallituksen keväällä yksimielisesti hyväksymien raamien pohjalta on lautakunnissa tehty elokuussa talousarvioesitykset, jotka merkitsevät monien palvelujen ja henkilöstön aseman heikentämistä.

Pormestari Vapaavuoren budjettiesitys julkaistaan 10.lokakuuta. Kaupunginhallituksen on tarkoitus päättää esityksestä 29.lokakuuta, Valtuuston lähetekeskustelu budjetista on 14.marraskuuta ja budjetti päätetään 28.marraskuuta.

Ensi tiistaina 18.9. on Helsinki-listojen kaikille kiinnostuneille avoin tapaaminen budjetista ja toiminnasta leikkauslistojen torjumiseksi. Tapaaminen on klo 16.30 – 18 Sörnäisissä Helsingin sairaus- ja tapaturmainvalidien toimistolla, Kulmavuorenkatu 5 katutaso. Budjettikysymykset on syytä ottaa esille mahdollisimman laajasti myös muilla foorumeilla.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »