Valtuustopuheita ja osallisuusmallin avaus

31.5.2018

Helsingin valtuuston eilisessä kokouksessa ei ollut mitään isoja asioita päätettävänä. Pienistäkin asioista käytiin kuitenkin niin pitkiä keskusteluja, että viimeisimmät asiat jätettiin pöydälle kun kokous venyi pitkälle iltaan.

Kyselytunnilla keskusteltiin vessojen vähyydestä kaupungin keskustassa (Sirpa Asko-Seljavaara) ja metronliikenteen toimivuuden turvaamisesta (Dan Koivulaakso).

Päätöksiä

Valtuusto hyväksyi esityksen Oulunkylän sotaveteraanitalon siirtämisestä osaksi kaupungin organisaatiota, Kaisaniemen ala-asteen remontin lisäkustannukset ja matalalattiaisten ratikoiden hankinnan.

Valtuustoaloitteita

Loppuilta keskusteltiin edellisessä kokouksessa pöydälle jääneistä valtuutettujen aloitteisiin annetuista vastauksista. Tälläkin kerralla osa niistä jäi pöydälle. Aloitteet koskivat mm. asiakasmaksujen perimisen siirtämistä takaisin kaupungin omaksi toiminnaksi, seksuaalisen häirinnän ehkäisemistä, kivihiilestä luopumista Salmisaaren voimalassa ja valkoposkihanhien jätöksiä.

Osallisuusmallin avaus

Tänään oli kaupungintalolla Helsingin uuden osallisuusmallin avaustilaisuus. Virkamiehiä oli paikalla selvästi enemmän kuin asukkaita – ehkä se on tarpeenkin. Kovin paljon valtaa asukkaille ei nimittäin haluta antaa. Osallistuvalla budjetoinnilla on tarkoitus päättää vain promille kaupungin budjetista.

Seitsemälle suurpiirille on valittu kullekin yksi Stadiluotsi. Heitä kannattaa kutsua asukastilaisuuksiin. Syksyllä alkaa ehdotusten kerääminen osallistuvaan budjettiin, jolla jaetaan 4,4 miljoonaa euroa. Miten se tehdään, oli vielä keskusteltavana. Seitsemän suurpiiriä ovat lähidemokratiaa ajatellen liian isoja ja rahaakin on jaossa niin vähän, ettei sillä koko suurpiirin tasolla vaikuttavia hankkeita voi toteuttaa.

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »