Valtuustossa ”Korpisen tauti” – 28.9.2005

28.9.2005

”Korpisen tauti”


Kaupunginhallitus perustelee valtuustolle tehtyä ehdotusta Länsisataman tontin ja eräiden muiden alueiden vuokraamisesta ja osto-optiosta kaupungin elinkeinopoliittisella linjalla. Tontin vuokraamiseen ja myymiseen kiinteistösijoitusyhtiölle ei kuitenkaan sisälly mitään takeita noiden elinkeinopoliittisten tavoitteiden toteutumisesta vähänkään pidemmällä aikataululla. Oikeampaa olisikin sanoa, että Helsinkiin on iskenyt ”Korpisen tauti”, jonka seurauksena ranta-alueiden arvotontit siirtyvät yksi toisensa jälkeen kiinteistösijoittajille.

Ehdotuksen mukaan Ahlström Capital Oy saa option ostaa toimitilatontin kolmen tai viimeistään seitsemän vuoden kuluessa. Tälläkään kertaa ehdotukseen ei sisälly kaupungin etuosto-oikeutta siinä tapauksessa, jos kyseinen kiinteistösijoitusyhtiö aikoo myydä sen eteenpäin. Optiolle ei ole edes esitetty hintaa kolmen vuoden jälkeisen ajan osalta, vaan ehdotuksessa puhutaan vain epämääräisesti ”erikseen sovittavasta hinnasta”. Esityksen perusteluista ei käy myöskään ilmi, onko edes selvitetty mahdollisuuksia sopia tämän tai jonkin muun tahon kanssa vuokrasopimuksen tekemistä ilman osto-optiota.

Kaiken lisäksi päätöksen perusteluissa todetaan, että koska tontit tullaan todennäköisesti myymään, ei maanalaisia katualuevuokrauksia ole sisällytetty tontin vuokrasopimuksiin vaan ne vuokrataan Ahlström Capitalille 60 vuodeksi 100 euron kertakorvauksella.

Edellä olevan perusteella esitän, että kaupunginvaltuusto päättää palauttaa Länsisataman toimitilatontin 20050/1 ja eräiden alueiden vuokrausperusteita koskevan ehdotuksen uudelleen valmisteltavaksi.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »