Vammaiskuljetusten skandaalin vastuulliset esiin

14.10.2004

 

Ketkä ovat vastuussa vammaisten epäinhimilliseen kohteluun johtaneesta kuljetuspalvelujen keskittämisestä ja siihen liittyvistä sopimusepäselvyyksistä? Useat kaupunginhallituksen ja valtuuston jäsenet ovat esiintyneet ikään kuin ongelmat olisivat tulleet heille yllätyksenä. Miten on, ketkä tiesivät ja kenen on vastuu?

Päätöksen vammaisten kuljetuspalvelujen keskittämisestä yhdelle yksityiselle yhtiölle teki jo joulukuussa 2001 Ari Saukkosen (vihr) johtama sosiaalilautakunta, jossa ovat mukana valtuustoryhmät kokoomuksesta vasemmistoliittoon. Kilpailuttamisen toteuttamisesta päätti yksimielisesti Veikko Vermilän (sdp) johtama liikepalvelulautakunta.
 
Kaupungin osallistumisesta vammaiskuljetukset hoidettavakseen saaneeseen Transmation-yhtiöön puolestaan päätti Helsingin Palveluauto Oy:n hallitus kaupunginhallituksen jäsen Jan Vapaavuoren (kok) johdolla. Tätä päätöstä oli tekemässä myös Hannele Luukkainen (vihr), jonka tarkastuslautakunnan puheenjohtajana pitäisi valvoa muun muassa tällaisen toiminnan sääntöjenmukaisuutta.

Myös kaupunginhallitus ja valtuusto ovat olleet tietoisia vammaiskuljetusten keskittämisen ongelmista. Viimeistään vammaisjärjestöjen ennennäkemättömän laajan mielenosoituksen syyskuussa 2003 olisi pitänyt herättää päättäjät. Valtuusto hyväksyi kuitenkin yksimielisesti tämän vuoden talousarvion, johon sisältyy valtuutus jatkaa ”ostopalvelutoiminnan tehostamista ja kilpailutusta vammaisten palveluissa”.

Monessa muussa maassa vammaisten oikeuksia loukkaavaan ja epäinhimilliseen kohteluun johtaneista päätöksistä vastuussa olevat poliitikot olisivat jo eronneet. Täällä Helsingissä he aikovat kuitenkin jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Äänestäjillä on toki vaaleissa mahdollisuus sanoa tähänkin asiaan sanansa. Vähintä, mitä kaupungin johto voi nyt tehdä, on irtisanoa vammaiskuljetussopimus.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »