Vapaavuori vie, eikä vasemmisto edes vikise

15.11.2018

Helsingin valtuusto kävi ensi vuoden talousarviosta eilen keskustelun, jossa kukaan ei halunnut tai uskaltanut puuttua satojen miljoonien eurojen ylijäämiin. Pormestari Jan Vapaavuori (kok) kertoi avoimesti tehneensä syksyn alussa tahallaan vähäsen alimittaisen esityksen, jotta poliittiset ryhmät voivat kirjata saaneensa neuvotteluissa ”lisäyksiä”. Näytelmä kulki käsikirjoituksen mukaisesti.

Vaisu keskustelu budjetista

Valtuusto keskusteli budjettiesityksestä noin kolme tuntia, mutta vaisusti. Kokoomus kehui budjettiesitystä ”vastuullisesta taloudenpidosta”. Voi kysyä, kenelle ja mistä kannetaan vastuuta, kun palvelujen määrärahat alimitoitetaan?

Vihreät, demarit, Vasemmistoliitto, keskusta ja kristilliset tyytyivät melko ympäripyreiden puheiden lisäksi muutamiin ponsiin, joilla ei budjettia muuteta. Paavo Väyrysellä, piraattien Pennasella ja Liike Nytin Saxbergilla ei ollut oikeastaan mitään sanottavaa budjetista.

Perussuomalaiset arvostelivat maahanmuuttajien kotoutumisen tukemista ja esittivät keskustakirjastolta siirrettäväksi 7 miljoonaa sote-rahoitukseen. Vapaavuori muistutti, että kaupunginhallituksen budjettineuvotteluissa perussuomalaiset tehneet mitään esityksiä.

Katju Aro ilmoitti, että feministipuolue ei ollut mukana neuvotteluissa eikä ole mukana budjettisovussa. Hän totesi budjetin vaarantavan palvelujen laadun ja riittävyyden. Aro ehdotti budjetin palauttamista uuteen valmisteluun, jossa lisätään sote-rahoitusta nostamalla veroprosenttia. Kukaan ei tätä kannattanut.

Valtuusto päättää budjetista seuraavassa kokouksessa eikä esitykseen ole tulossa mitään muutoksia. Kuntaveron ja kiinteistöveron valtuusto päätti jo eilen. Ne säilyvät nykyisellään.

Muita päätöksiä

Malminkartanoon päätettiin päiväkodin ja nuorisotalon rakentamishanke. Pasilaan hyväksyttiin kaavamuutos, joka mahdollistaa Asemamiehenkatu 3:n toimistotalon tilalle asuntorakentamista. Lisäksi päätettiin Herttoniemen yritysalueen yhden korttelin osittainen muuttaminen asuinrakentamiseen.

Osallistuva budjetointi alkaa

Tänään avattiin verkossa sivusto, jolla helsinkiläiset voivat tehdä 9.12. asti ehdotuksia osallistuvaan budjetointiin. Tällä ei kaupungin 4,5 miljardin budjetin linjaa muuteta, mutta aloitteilla voi saada liikkeelle joitain projekteja, tapahtumia ja muita hankkeita (joiden menot vähintään 35 000 euroa). Yhteensä osallistuvaan budjetointiin on varattu 4,4 miljoonaa.

 

(Artikkelin kuva hel.fi)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »