Vappupuhe Tokoinrannassa

1.5.2003

 


Hyvää vappua toverit ja ystävät!

Nazim Hikmet, turkkilainen runoilija ja kommunisti, kirjoittaa runossaan Ihmisten enemmistö seuraavasti:

Ihmisten enemmistö menee työhön kahdeksanvuotiaana,
                    menee naimisiin kaksikymmenvuotiaana,
                    ja nelikymmenvuotiaana kuolee
                    ihmisten enemmistö.

Lukuunottamatta ihmisten enemmistöä
                                               leipää riittää kaikille

Tätä ihmisten enemmistöä riistävää ja väkivaltaista maailmanjärjestystä vastaan on noussut laaja sodanvastainen liike. Toisenlaisen maailman puolesta on kehittynyt ammattiyhdistysliikkeen ja kansalaisliikkeiden yhteistyötä. Vastarintaa ja vaihtoehtoja uusliberalismille ovat koonneet Maailman, Euroopan ja Suomen sosiaalifoorumit.

Tunnus ”Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen” koskee tänään perinteisten duunarien lisäksi naisvaltaisten matalapalkkaisten palvelualojen työntekijöitä, it-alojen oravanpyörässä uupuvia, irtisanomisten uhkaamia nokian insinöörejä, pätkätöiden ja työttömyyden noidankehässä sinnitteleviä nuoria…

Vaalit eivät tuoneet Suomessa muutosta hallituspolitiikan linjaan. Mutta ne toivat mahdollisuuden koota laajempaa oppositiota ja vaihtoehtoa oikeistolaiselle politiikalle.

Suomen kommunistinen puolue esittää punavihreää yhteistyötä politiikan suunnan muuttamiseksi. Nyt tarvitaan yli puoluerajojen ulottuvaa punavihreää yhteistyötä, joka ei tyydy vain muodolliseen oppositioon vaan haastaa uusliberalismin radikaaleilla vaihtoehdoilla. Toivomme, että Vasemmistoliitto ja Vihreät irtaantuvat selkeästi hallituksen politiikasta.

Pelkät parlamenttipuheet ”eivät suojele pakkaselta, eivätkä tyhjää täydeksi tee”. Tarvitaan ammattiyhdistysliikkeen ja kansalaisliikkeiden joukkovoimaa, jolla voimme yhdessä painostaa myös hallituspuolueita hylkäämään leikkauslistat, irtaantumaan EU-komennosta ja lopettamaan USA:n imperialistisen sotapolitiikan myötäily.

Anneli Jäätteenmäen hallitus aikoo jatkaa edeltäjänsä tiukkaa menolinjaa ja rikkaita suosivia veronalennuksia. Työttömien, opiskelijoiden, eläkeläisten ja muiden pienituloisten perusturvan reaalinen heikentäminen jatkuu. Hallitus ajaa työttömyysturvaa vastikkeelliseksi ja alihintaisen työn markkinoiden laajentamista, joka vain pahentaa työttömyyttä. Tiukka menoraami merkitsee käytännössä julkisten palvelujen leikkaamisen ja yksityistämisen jatkamista.

Laulussa lauletaan siitä, miten ”ensin täällä tehdään sairaita, ja sitten sairaala”. Raimo Sailaksen listoista tutuilla keinoilla hallitus kyllä tekee lisää sairaita, mutta pakottaa kunnat sulkemaan sairaaloita, päiväkoteja, kouluja ja muita peruspalveluja. Hallituksen kunnille lupaama valtionosuuksien lisäys ei kata edes kymmenettä osaa siitä, mitä edellisinä vuosina kuntien rahoituksesta leikattiin.

Helsingin peruspalvelujen rajun leikkaamisen pysäyttäminen on haaste, jossa mitataan missä määrin sosialidemokraatit, vihreät ja Vasemmistoliitto ovat todella valmiita irtaantumaan kokoomuksesta ja sen ajamasta yksityistämislinjasta. Vaikka Helsinki on menettänyt valtion rahoitusta, on se toisaalta muuttumassa valtionosuuksien tasauksessa maksajasta saajaksi. Tämä helpottaa tuntuvasti kaupungin taloutta jo tänä ja ensi vuonna. Myös lihavina vuosina koottuja rahastoja purkamalla voidaan saada lisää varoja peruspalvelujen turvaamiseen.

Uutta punavihreää yhteistyötä tarvitaan nostamaan politiikan asialistalle myös ne suuret ongelmat, joihin hallituksen ohjelmasta ei löydy ratkaisuja.

Työttömyyden, pätkätöiden ja köyhyyden noidankehän murtamiseksi tarvitaan radikaalia tulojen ja työn uudelleenjakamista. SKP esittää työajan lyhentämistä ansioita alentamatta 30 tuntiin viikossa ja toimeentuloturvan minimin nostamista 700 euroon kuukaudessa.

Ihmisen ja luonnon hyvinvointi on tärkeämpää kuin pörssikurssit ja markkinoiden vapaus. Jokaiselle ihmiselle kuuluvista perusoikeuksista, kuten oikeus terveydenhoitoon, ei saa tehdä kauppatavaraa. On pysäytettävä yksityistäminen ja sitä ajava Maailmankauppajärjestön GATS-sopimus.

Ihmiskunnan tulevaisuutta ei voi rakentaa sodilla ja vahvemman oikeudella. Siksi Suomenkin hallituksen on vaadittava USA:n miehitysjoukkojen vetämistä pois Irakista ja tuomittava selvästi presidentti Bushin sotaoppi ennakoivista iskuista.

USA:n imperialismin vaihtoehto ei ole EU-imperialismi vaan oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman maailman rakentaminen. Kansan täysivaltaisuuden kunnioittaminen edellyttää myös EU:n perustuslain alistamista kansanäänestykseen. Suomi on pidettävä erossa niin euroarmeijasta kuin Natosta.

Toisenlainen Suomi ja toisenlainen maailma on mahdollinen!
Nazim Hikmetin runon sanoin:
vain toivoa on annettu ihmisten enemmistölle,
ilman toivoa se ei voi elää.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »