Vasemmisto eteni Ranskan vaaleissa

20.6.2022

Vasemmiston ja vihreiden liitto (Nupes) nousi Ranskan parlamentin toiseksi suurimmaksi ryhmäksi eilen pidetyllä kansalliskokouksen vaalin toisella kierroksella. Eniten paikkoja sai lisää äärioikeiston Kansallinen rintama. Vaalien häviäjä on presidentti Macronin keskusta-oikeistolainen liittouma (Ensemble!), joka menetti enemmistönsä parlamentissa. Se sai 245 paikkaa parlamenttiin, jossa on kaikkiaan 577 kansanedustajaa.

Nupesin muodostaneet radikaalit vasemmistolaiset, kommunistit, sosialistit ja vihreät kaksinkertaistivat paikkamääränsä ja saivat 131 kansanedustajaa. Lisäksi parlamenttiin valittiin 22 muuta vasemmistolaista. Vasemmisto eteni varsinkin isoissa kaupungeissa ja sai esimerkiksi monissa Pariisin alueen vaalipiireissä yli puolet äänistä. Nupes kasvatti ääniosuuttaan ensimmäisen kierroksen 25,66 %:sta toisella kierroksella 31,60 %:iin.

Perinteistä oikeistoa edustava Les Républicains menetti paikkoja, mutta saa todennäköisesti keskeisen aseman, kun Macronin odotetaan hakevan tukea oikealta. Hallituksella tulee kuitenkin olemaan vahva oppositio, joka rohkaisee myös ammattiyhdistysliikkeen ja kansalaisliikkeiden vastarintaa Macronin politiikalle.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »