Vauhtia Maunulan keskustan uudistamiseen

24.11.2016

Puheenvuoroja

– Maunulan Sanomat 2/2005

Maunula vastaa asukasmäärältään montaa pientä kaupunkia. Viime vuosina täältä ovat kuitenkin lopetettu pankit, posti ja monet pienkaupat. Bussivuoroja on karsittu. Kirjasto toimii ahtaissa tiloissa ja sen aukioloaikoja on vähennetty. Kaupunki on heikentänyt monia sosiaalipalveluja ja terveysasema on ensi kesän kiinni.

Tämä huono kierre on jo korkea aika katkaista. Asukkaiden aktiivisuudella on tässä ratkaiseva merkitys. Se on näkynyt jo siinä, että keskustan uusi kaava tulee lähiaikoina kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Maunulan Asukasyhdistyksen, Maunula-Seuran ja Asukasfoorumin aktiivisella myötävaikutuksella valmistunut kaava tarjoaa hyviä mahdollisuuksia kehittää ja monipuolistaa Maunulan keskustan palveluja. Siksi onkin toivottavaa, että lähinnä yhden Maunulan vanhan ostarin rapistumisesta keskeisessä vastuussa olevan yrittäjän masinoimat aiheettomat valitukset eivät viivytä kaavan toteuttamista.

Maunulassa kerätyt vetoomukset vaikuttivat myös siihen, että Palvelukeskus Saunabaarin toimintaa ei yksityistetty, Mediapajalle saatiin ainakin jatkoaikaa ja bussilinjaa 62 ei lopetettu kokonaan.

Aloite palveluista valtuustossa

Olen tehnyt kaupunginvaltuustolle aloitteen Maunulan palvelujen ja työllisyyden parantamiseksi. Sen allekirjoittivat myös useat muut vasemmiston, vihreiden ja keskustan valtuutetut.

Aloitteessa esitetään, että Helsingin kaupungin ensi vuoden talousarvioon varataan määräraha, jolla voidaan käynnistää kirjaston ja työväenopiston tilojen suunnittelu Maunulan uuden ostoskeskuksen yhteyteen. Toiseksi ehdotamme, että esimerkiksi kaupungin Lähiörahastosta osoitetaan varoja Maunulan palvelujen ja työllisyyden kehittämishankkeelle vuosiksi 2006–2008. Kolmanneksi esitämme, että Terve- ja turvallinen kaupunki –neuvottelukunnan määrärahoja lisätään niin, että Maunulan Mediapajan rahoitus turvataan. Lisäksi ehdotamme bussilinjan 62 vuorojen lisäämistä, erityisesti ilta- ja viikonloppuvuorojen palauttamista.

Helsingin kaupungilla on varaa parantaa julkisia palveluja. Kaupungin viime vuoden tulos oli 175 miljoonaa ylijäämäinen. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tänä vuonna.

Posti takaisin

Kun posti lopetti oman konttorinsa Maunulassa, se lupasi turvata palvelujen jatkumisen asiamiespostina. Maunulassa ei ole kuitenkaan enää edes asiamiespostia.

Maunulan keskustan kehittäminen tarjoaa hyvän tilaisuuden myös postille lunastaa lupauksensa palauttamalla postin oma toimipaikka Maunulaan.

Postin palvelujen parantamisen tarpeiden lisäksi tätä puoltavat monet muutkin seikat. Maunulassa on paljon vanhuksia ja muita, joille nimenomaan lähiposti on tärkeä. Alueelle rakennetaan lisää asuntoja. Lisäksi Jokeri-linjan kehittäminen tekee Maunulasta entistä tärkeämmän joukkoliikenteen solmukohdan.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »