Vesihuollon suunnitelma ja Seurasaari

23.10.2013

On hyvä, että vesihuolto on Suomessa kuntien vastuulla.  Tästä on tärkeä pitää kiinni näinä aikoina kun muun muassa Euroopan unionissa on pyrkimyksiä kaupallistaa yhä useampia julkisia palveluja.

Östersundomin ja muiden uusien asuinalueiden vesihuolto on tämän suunnitelman suurin haaste. Suurimmat riskit puolestaan liittyvät vanhojen vesi- ja viemäriverkostojen kuntoon, pidemmällä aikavälillä ehkä myös meren pinnan nousuun. Vanhan vesi- ja viemäriverkoston ns. korjausvelkaa olisi syytä selvittää laajemmin, kun harkitaan kaupungin investointeja.

Seurasaarisäätiön taholta on valtuustoryhmille viestitetty vakavista ongelmista, joiden takia saaren vesijohtoverkko on laitettu käyttökieltoon. Verkon ylläpito ei kuulu HSY:lle vaan Kiinteistövirastolle. Myös viemäriverkko on kehnossa kunnossa ja ympäristökeskus on asettanut uhkasakkoja siitä. Suunnitelma verkostojen uudistamisesta on olemassa, mutta investointia ei ole saatu päätettyä.

Saarella vierailee vuosittain 600 000 – 800 000 kävijää. Antaa todella erikoisen kuvan Helsingistä, jos saaren vesi- ja viemäriverkostoa ei saada pikaisesti kuntoon.
Esitän seuraavan ponnen: Hyväksyessään vesihuollon suunnitelman valtuusto edellyttää, että kaupunginhallitus selvittää mahdollisuudet Seurasaaren vesi- ja viemäriverkoston kunnostamiseen kaupungin toimesta tai sopien asiasta HSY:n kanssa. 

(Pontta kannatti Rene Hursti Perussuomalaisista. Se kaatui täpärästi äänin 42 – 2 – 40, ponsien hyväksymiseen tarvitaan 43 äänen enemmistö.)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »