Vihan kevät – Helsinki 1918

1.2.2018

Kevään 1918 sotatapahtumat Helsingissä tulevat lähelle Hakasalmen huvilalla tänään ensi-iltansa saaneessa poikkitaiteellisessa näytelmässä Vihan kevät. Sirpa Kähkönen on koonnut punaisten, valkoisten, saksalaissotilaan ja siviilien tarinoista episodeja, joita me katsojat seurasimme kiertäen huoneesta toiseen Jan Kailan & Japo Knuutilan kuvien ja Jukka Nylundin musiikin mukana.

Vaikuttava tekstin, kuvien ja musiikin kokonaisuus. Erityisesti Minja Kosken nuoren punaisen tytön laulu ruumiskasojen äärellä nosti tunteet pintaan.

Esityksen on ohjannut Taru Mäkelä ja tuottaneet Reetta Ristimäki ja Helsingin kaupunginmuseo. Loppulaulu ”On lähdettävä kulkemaan” tuo ajatukset muistamisen merkityksestä myös tulevaisuudelle, toivolle paremmasta – jota eriarvoisuus tänäänkin varjostaa.

Näytelmään ei voi kaikkea sisällyttää, mutta museon näyttely olisi voinut antaa lisää taustaa sodalle kertomalla jotain myös siihen johtaneista poliittista kamppailuista, samoin kuin Saksan ja sen armeijan roolista. Näyttelyn isossa taulussa sisällissodan paikoista Helsingissä oli outo rajaus: siitä puuttuivat kokonaan Helsingin vankileirit, joilla kuoli noin 1 600 punaista. – Itse näytelmässä ja kuvainstallaatioissa tällaista rajausta ei ollut.

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »