Voimat kokoon oikeistoa vastaan

18.4.2007


Porvarihallituksen muodostaminen ja sen oikeistolainen ohjelma kertovat siitä, että vaaleilla on yhä väliä — ja myös siitä, miten nopeasti vaalilupaukset on syöty.
— Hallitusohjelma ei anna mitään toivoa paremmasta työttömille, pienituloisille eikä julkisten palvelujen tarvitsijoille.
— Oikeampi otsikko ohjelmalle kuin vastuullinen, välittävä ja kannustava, olisi työllisyyspolitiikan alasajon, rikkaiden tukemisen, yksityistämisen ja Nato-hankkeiden hallitus.
— Tämä on haaste vasemmiston, ay- ja kansalaisliikkeiden voimien kokoamiseksi hallituksen oikeistolaista politiikkaa ja Nato-hankkeita vastaan.

Työttömien sijasta lisää tukea yrityksille

Työministeriön alasajo ja siirto kauppa- ja teollisuusministeriön yhteyteen on työllisyyspolitiikan hautajaisilmoitus.
— Yritysten tukeminen syrjäyttää työttömien tarpeet. Samalla hallitus sivuuttaa kokonaan myös tarpeet korottaa työttömyysturvan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea.
— Työttömien sijasta tuetaan siis yrityksiä.
— Yksityistämistä ollaan laajentamassa niin valtionyhtiöissä kuin kuntien palveluissa, rautateiden henkilöliikenteessä ja osin myös korkeakoulujen suuntaan.

Kilpailuttamista ja yksityistämistä kunnissa

Hallituksen sopimat menokehyksen merkitsevät käytännössä valtion osuuden supistamista kansantaloudessa eikä palveluihin luvattu 250 miljoonaa riitä edes kuntien nykyisen rahoitusvajeen korjaamiseen, puhumattakaan palvelujen kehittämisestä.
— Kuntien palvelujen osalta ohjelmaan on kirjattu nekin kilpailuttamisen ja yksityistämisen tavoitteet, joita oikeisto ei saanut kuntapuitelakiin. Kuntien menokuri puolestaan varmistetaan siirtämällä sisäministeriön kuntaosasto valtiovarainministeriöön.
—  Kuntien palvelujen ja henkilöstön etujen puolustaminen edellyttää parlamentaariselta vasemmistolta ja kunta-alan ammattijärjestöiltä kuntapuitelain konsensuksen hylkäämistä.

Palkkojen jälkeenjääneisyyteen ei ratkaisuja

Tuloratkaisuissa tarvitaan ammattiliittorajat ylittävää solidaarisuutta ja taistelua hallituksen ajaman yritysten ”hintakilpailukykyä” työntekijöiden kustannuksella korostavan ja matalapalkkaisten työntekijöiden keskinäiseen vastakkainasetteluun tähtäävän linjan torjumiseksi.
— Keskitetyltä tupolta on nyt turha odottaa ratkaisua palkkojen jälkeenjääneisyyteen.

Rikkaille annetaan, köyhiltä otetaan

Hallitus lupaa rikkaille lisää verohelpotuksia, mutta työttömille ja toimeentulotuen saajille vain vyön kiristystä.
— Opiskelijoiden vaatimusliike toi pienen parannuksen opintotukeen.
— Eläkkeisiin ja pieneen osaan lapsilisistä tulevat kympin tai kahden korotukset hallitus ottaa toisella kädellä pois toimeentulotuen leikkurilla ja palvelumaksuilla, joihin luodaan korotusautomaatti.
— Asumiskustannusten nousun hillitsemisen sijasta hallitus nostaa kotitalouksien sähköveroa.

Kokoomuksen linja näkyy selvästi myös sosiaaliturvan uudistamisen tavoitteissa, joista tärkeimmäksi on nostettu ”työhön kannustaminen”.
— SKP:n aloite vähintään 800 euron perusturvasta kaikille sitä tarvitseville yhdeltä luukulta ja verottomana, on vaihtoehto tälle linjalle.

Vihreät myyneet periaatteensa

Hallituksen ohjelma on haaste myös ympäristöliikkeille.
— Vihreät ovat myyneet lähes kaikki periaatteensa. Ohjelmaan on kirjattu ydinvoima, turpeen käyttö, vesivoiman lisävaljastaminen jne. Sen sijaan ilmastopäästöjä koskevat tavoitteet on jätetty auki.
— Sosiaalipolitiikassa ohjelma korostaa vihreiden painottaman perustulon sijasta kokoomuslaisia sosiaaliturvan ”kannustavuuden” tavoitteita.
— EU:n perustuslain hallitus aikoo runnoa uudelleen läpi ja ilman kansanäänestystä.

Nato-hankkeet torjuttava

Hallituksen aikeet osallistua Naton taistelujoukkoihin ja selvittää turvallisuuspoliittisessa selonteossa myös liittoutumisen vaikutuksia eli Nato-jäsenyyttä ovat hälytys, jonka pitäisi herättää kaikki liittoutumattomuuden kannattajat myös SDP:n, keskustan ja vihreiden piirissä.
— Rauhanpolitiikan perinteiden hylkäämistä kuvaa se, että hallitusohjelmasta ei löydy edes huolen ilmausta Lähi-idän sodan uhkista ja aseidenriisuntaan tähtäävien aloitteiden sijasta hallitus korostaa aseteollisuuden ja aseviennin edistämistä. 

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »