YTV:n vaadittava työnantaja neuvotteluihin ja noudattamaan sopimuksia

20.11.2004

 

Bussiliikenteen kilpailuttamisesta vastuussa olevien pääkaupunkiseudun kuntien on vaadittava bussiyhtiöitä kunnioittamaan työntekijöiden kanssa tehtyjä sopimuksia ja suostumaan viipymättä neuvotteluihin AKT:n kanssa, esittää SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen.

— Bussiliikenteen kilpailuttaminen ei saa merkitä työntekijöiden sopimusturvan murentamista ja pätkätöiden villien markkinoiden laajentamista. Vastuussa lakosta ja sen aiheuttamista ongelmista on työnantajapuoli, joka ei ole kunnioittanut tehtyjä sopimuksia eikä ole suostunut edes neuvottelemaan pätkätöiden teettämisen aiheuttamista ongelmista.

— AKT:n lakko ansaitsee myös muiden alojen työntekijöiden ja joukkoliikenteen asiakkaiden tuen. Kyse on kahden ylikansallisten suuryhtiön johdolla tapahtuvasta yrityksestä murentaa linja-autonkuljettajien takuupalkkajärjestelmä ja sivuuttaa työnantajan velvoite neuvotella osa-aikaisista työsuhteista.
 
— Samalla kuljettajien tilanne kertoo yleisemminkin siitä, mihin Elinkeinoelämän keskusliitto pyrkii ajaessaan pätkätöiden osuuden lisäämistä ja yleissitovien työehtosopimusten sivuuttamista.

Ammatillisten keskusjärjestöjen johtajien esiintyminen oikeutettua lakkotaistelua käyviä bussinkuljettajia vastaan on häpeäksi koko ay-liikkeelle ja kuvaa vain sitä, miten pitkälle he ovat etääntyneet ammattiyhdistysliikkeen jäsenistä ja ihanteista, totesi Yrjö Hakanen.
 
— Ammatillisten keskusjärjestöjen johtajat kaivavat maata koko ay-liikkeen alta tuomitessaan AKT:n lakon, jossa on kyse kamppailusta muillakin aloilla yleistynyttä pätkätöiden teettämistä ja työsuhteiden epävarmuutta vastaan. AKT ansaitsee päinvastoin mahdollisimman laajan tuen kampailulle, jossa on kyse koko työelämän pelisäännöistä ja muun muassa nuorten asemasta työmarkkinoilla.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »