Apotti ja sote-sotku

17.4.2018

Sote-sotkuun on tullut taas lisää ongelmia: HUS-sairaanhoitopiirin, Helsingin, Vantaan ja eräiden muiden seudun kuntien tilaama Apotti-tietojärjestelmää ei ehkä voidakaan käyttää kaikissa sote-palveluissa, kertoo Yle.

Lähes 600 miljoonan euron kiistellyn hankkeen piti luoda perusterveydenhuoltoon, erikoissairaanhoitoon ja sosiaalipalveluihin yhtenäinen tieto- ja toiminnanohjausjärjestelmä. Jos hallituksen sote-valinnanvapauslaki hyväksytään sellaisenaan, ei Apottia voi käyttää perusterveydenhuollossa eikä kaikessa sosiaalihuollossa.

Apotti on alusta alkaen ollut kyseenalaisen iso ja monoliittinen yhden amerikkalaisfirman hanke. Nyt HUS ja kunnat uhkaavat joutua maksamaan jättisumman sitoutumisesta toimittajaloukkuun, joka ei tarjoa luvattuja yhtenäisiä tieto- ja ohjausjärjestelmiä. Jos näin käy, laskut veronmaksajille vain kasvavat.

Hankkeen kallis hinta, toimittajaloukun riskit, jenkkifirmaan liittyneet tietoturvaongelmat ja kiirehtiminen tekemään hankintaa ennen kuin sote-lakiesityksistä oli tietoa olivat niitä syitä, joiden vuoksi valtuustossa aikoinaan vastustin esitettyä Apotti-hankintaa ja esitin asian uutta valmistelua. Esitystäni kannatti vain Lilli Autti (sdp). Valtuusto hyväksyi Apotin äänin 78 – 2. Sittemmin hankkeen hinta on noussut ja sen tietosuojasta jouduttu vääntämään kättä. Tietosuojaan löytyi ainakin jotain apua, kun USA:n oikeusviranomaiset antoivat EU:lle joitain sitoumuksia tästä muutenkin esiin nousseen ongelman ratkaisemisesta.

Jostain syystä HUS:n, Helsingin ja muiden mukana olevien kuntien johtajat päättivät tehdä Apotista yhtiön. Kuviteltiinko silloin, että Apotti-tietojärjestelmä olisi yhtiön avulla helpompi myydä muuallekin maahan ja ehkä kerätä näin tuottoja? Tai mikä lieneekään ollut motiivina, ainakaan hankkeen valmistelijat eivät selvittäneet kunnolla yhtiöittämisen riskejä. Nyt ne uhkaavat laueta jo ennen kuin Apottia saadaan käyttöön, kun hallituksen sote-valinnanvapauslakiesitys ei salli maakunnan tietojärjestelmien ulkoistamista yhtiölle.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »