Hajottaako Li Andersson EU-parlamentin Vasemmiston?

29.5.2024

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaatii europarlamentin Vasemmistoa tekemään pesäeron osaan nykyisistä ja vaalien jälkeen ryhmään mahdollisesti tulossa olevista mepeistä. Uhkaukset Vasemmiston ryhmän (The Left, GUE/NGL) hajottamisesta ovat erikoisia tilanteessa, jossa äärioikeistolle ennustetaan voittoa EU-vaaleissa ja oikeiston päävoima, EPP laskee voivansa vahvistaa vaikutustaan yhteistyössä laitaoikeiston kanssa.

Hajottamisuhkaukset ovat Anderssonin ja VAS:n johdon reaktio kritiikkiin, jota jotkut kilpailevat puolueet ja mediat ovat esittäneet europarlamentin vasemmistoryhmän jäsenten erilaisista kannoista eräissä Ukrainan sodan lopettamisen keinoja ja Venäjän vastaisia pakotteita koskevissa parlamentin äänestyksissä. Mutta onko tässä kyse sellaisista eroista, joiden perusteella vasemmistoryhmä pitäisi hajottaa?

*****

Vasemmiston kaikki mepit ovat tuominneet Venäjän hyökkäyksen, kuten Anderssonkin toteaa. Erilaisia mielipiteitä on sen sijaan ollut siitä, saadaanko Ukrainan sota loppumaan sotimalla ja kiihdyttämällä asevarustelua, vai pitäisikö EU:n olla aktiivinen rauhanneuvottelujen aikaansaamiseksi. Kyse ei ole ”putinismista” vaan näkökulmista, joiden kaltaisia kuulemme globaalista etelästä, muun muassa Brasilian, Kiinan ja Paavin aloitteissa, rauhanliikkeistä ja lukuisilta kansainvälisen politiikan tutkijoilta.

Vasemmistolla on omat juurensa ja kokemuksensa eri maissa. Esimerkiksi Irlannin vasemmistolaisten meppien toiminnassa näkyy kansallisen itsemääräämisoikeuden puolustamisen ja Irlannin puolueettomuuden pitkä linja. Kyse on myös periaatteellisista eroista suhtautumisessa militarismiin ja Natoon, Naton laajentamiseen sekä EU:n militarisoimiseen ja liittovaltiokehitykseen.

*****

Mitä järkeä on heikentää vasemmistoa juuri kun oikeisto ja äärioikeisto ovat voimistumassa ja pitäisi päinvastoin koota voimia?

Mielipidekyselyjen perusteella europarlamentin vasemmistoryhmä on jo muutenkin vaarassa menettää paikkoja. Jos jotkut irlantilaisista mepeistä suljetaan ryhmän ulkopuolelle, kuten Andersson esittää, jäävätkö pois muutkin Sinn Feinin edustajat? Suurimpiin europarlamentin vasemmiston delegaatioihin lukeutuvan Saksan Linken hajaannus voi viedä monia paikkoja ja vielä enemmän, jos Linkestä erkaantunut Sahra Wagenknechtin liike suljetaan ryhmästä, kuten Andersson vaatii. Vasemmiston ryhmän koko parlamentissa riippuu paljon myös siitä, miten menestyvät sen kaksi muuta suurinta delegaatiota, Espanjan ja Ranskan vasemmistovoimat, joiden linjoja VAS:n johto on niin ikään arvostellut.

En usko, että europarlamentin vasemmistosta löytyy laajaa tukea ryhmän hajottamiselle. Isoissa linjoissa yhtenäisyyttä hakevan ryhmän toimintatapoihin ei ole muutenkaan kuulunut tiukka ryhmäkuri. Toisaalta, mikä olisi Anderssonin vaihtoehto tähän ryhmään kuulumiselle? Sosialidemokraattinen tai vihreä ryhmä? Niissäkö olisi vähemmän erilaisia kantoja? Poliittisten ryhmien ulkopuolelle Andersson tuskin kuitenkaan haluaa, koska se veisi suurimman osan vaikutusmahdollisuuksista ja resursseista.

*****

Marinin hallituksessa ollessaan Vasemmistoliitto erosi noin 40 puolueen muodostaman Euroopan vasemmiston puolueen jäsenyydestä. Erosta päätettiin pienessä piirissä, jolle Euroopan vasemmisto oli liian vahvasti vasemmalla ja liian tiukasti leikkauspolitiikkaa, asevarustelua ja Natoa vastaan. Nyt Andersson uhkaa irtaantua europarlamentin Vasemmiston ryhmästä, jos ryhmä ei tee pesäeroa joihinkin sen jäseniin ja ryhmiin. Liekö tätäkään linjausta on kovin isolla porukalla VAS:ssa päätetty?

Erikoista on sekin, että Andersson asettaa kriteeriksi europarlamentin ryhmään kuulumiselle yksimielisyyden asioista, joista ei ole yksimielisyyttä myöskään Vasemmistoliitossa. Mikä viesti tämä on vasemmistoliittolaisille erilaisten mielipiteiden sallimisesta ja keskustelusta, yhteistyöstä ja solidaarisuudesta?

 

(Blogin kuva HS-leike 29.5.2024)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »