Hallinto-oikeus tuomitsi Helsingin budjettisalailun

11.4.2023

Helsingin hallinto-oikeus on tuominnut laittomaksi päätöksen, jolla pormestari Juhana Vartiaisen esitys Helsingin talousarvioksi vuodelle 2022 salattiin ennen sen sopimista kaupunginhallituksen ryhmien neuvotteluissa.

Juridisesti oikeuden päätös koskee kansliapäällikkö Sami Sarvilinnan kieltäytymistä julkisuuslain mukaisesta tietopyynnöstä, jonka tein, kun pormestarin talousarvioesitystä ei aiemmasta poiketen julkistettu. Valitin asiasta Helsingin hallinto-oikeudelle.

Asiallisesti tuomio koskee myös pormestarin esittämää ja kaupunginhallituksen kaikkien poliittisten ryhmien hyväksymää salaamista, jolla rajoitettiin asukkaiden, henkilöstön ja julkisen keskustelun mahdollisuuksia vaikuttaa budjettiratkaisuihin. Kokoomuksen suunnalta salailua perusteltiinkin avoimesti sillä, että aiempi käytäntö, jossa budjettesitys on julkistettu ennen kaupunginhallituksen budjettisopimusta, on johtanut joidenkin määrärahojen lisäämiseen esitetystä.

Salattu budjettiesitys johti palvelujen määrärahojen huomattavaan alimitoittamiseen ja palvelujen heikentymiseen samaan aikaan kun kaupunki teki viime vuonna 364 miljoonaa euroa ylijäämän.

Hallinto-oikeuden päätöksellä on tärkeä merkitys laajemminkin kunnallisen päätöksenteon julkisuuden ja pormestarimallin vallankäytön kannalta.

Irti salailusta osallistuvalla budjetoinnilla

Salailun herättämän kritiikin seurauksena tämän vuoden budjettia koskevat neuvottelut käytiin muodollisesti vähän toisella tavalla. Ongelmana on kuitenkin edelleen neuvottelujen pohjana olleiden lukujen salaaminen, määrärahojen tietoinen alibudjetoiminan sekä asukkaiden ja henkilöstön sivuuttaminen.

Helsingin hallinto-oikeuden päätös ei enää tuo korjausta viime vuoden budjettivalmisteluun, mutta siitä on syytä tehdä johtopäätöksiä tulevien budjettien valmisteluun.

Suljettujen ovien takana tehtävät sopimukset edustavat aikansa elänyttä pienen piirin vallankäyttöä. Tarvitaan avoimuutta ja osallistuvaa budjetointia, jossa asukkaat asettavat tavoitteet ja osallistuvat budjetin tekemiseen. Osallistuvasta budjetoinnista on hyviä kokemuksia sadoista kaupungeista monissa maissa.

*****

Lisäys artikkeliin: Tämän julkaisemisen jälkeen Helsingin Sanomat uutisoi, että myös se oli tehnyt valituksen budjettiesityksen salailusta. Myös ratkaisu siihen oli sama: päätös salata pormestari Juhana Vartiaisen budjettiesitys oli lainvastainen. Hallinto-oikeus on ilmeisesti käsitellyt valitukset samaan aikaan. Mielenkiintoista nähdä sitten kun hallinto-oikeus julkistaa asiakirjat, onko valitusten perusteluissa joitain eroja.

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »