Iskut Iraniin laittomia

22.6.2025

 

USAn iskut kolmeen Iranin ydinlaitokseen eivät tuo ratkaisua konfliktiin. Sen sijaan on vaara koston kierteen laajenemisesta, esimerkiksi Hormuzin salmelle.

Iranin hallinto sortaa kansalaisia ja on tukenut Hamasin kaltaisia ryhmiä taistelussa Israelia vastaan. Mutta ydinaseita sillä ei kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan ole. Tällä kannalla on ollut myös USAn tiedustelupalvelu.

Trump itse irtisanoi edellisellä kaudellaan vuonna 2018 YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenvaltioiden Iranin kanssa vuonna 2015 tekemän sopimuksen, joka rajoitti Iranin ydinohjelman vain ei-sotilaalliseen käyttöön ja kansainväliseen tarkkailuun. Nyt Trump liittyi mukaan Israelin hyökkäykseen, joka alkoi kesken Iranin kanssa ydinohjelmasta käytyjen neuvottelujen.

”Ennalta ehkäisevät iskut” ovat sotarikos, samoin iskut ydinlaitoksiin. Ne ovat vahvemman omankädenoikeutta, jolla Trump liittyy entistä tiiviimmin Netanjahun rinnalle. Tällainen USAn ja Israelin sotaliitto ei ainakaan helpota Lähi-idän tilannetta.

Lähettämällä yhdysvaltalaisia ilmavoimia pommittamaan Irania ilman kongressin valtuutusta Trump rikkoo myös USAn perustuslakia ja omia vaalilupauksiaan, mikä on herättänyt arvostelua Yhdysvalloissa. Kilpa energiamarkkinoiden kannalta tärkeän alueen hallitsemisesta on kuitenkin Trumpille tärkeämpää.

Trumpilla on ehkä paineita pitää USAn joukkojen suora osallistuminen lyhyenä, mutta Netanjahua USAn tuki rohkaisee vain jatkamaan hyökkäyksiä Israelin mahdin ja oman asemansa vahvistamiseksi.

Kun sotilaallista ratkaisua alueen pitkään ja mutkikkaaseen konfliktien vyyhteen ei kuitenkaan ole, voi yhtenä seurauksena USAn hyökkäyksellä olla diplomaattisia ratkaisuja korostavan Kiinan rooli vahvistuminen.

Entä mitä tekee nöyryytetty Iranin johto? Mistä löytyvät rauhantekijät? Jääkö USAn ja Israelin pommitusten jäljiltä taas lisää kaaosta, josta kansalaiset joutuvat maksamaan kalliisti?

EUn ja Suomen johtajat siunaavat sotarikokset

Joko EUn – ja Suomenkin – poliittinen johto lopettaa USAn peesaamisen? Laskut siitä käyvät yhä suuremmiksi: sitoutuminen asevarustelun paisuttamiseen (ja käytännössä myös aseostoihin USAsta), sotien aiheuttamat tuhot ja niiden korjaaminen, Palestiinan ratkaisujen vaikeutuminen, ympäristökriisien kärjistyminen, energiakuljetusten ja -hintojen riskit, pakolaisuus, YKn aseman heikentyminen…

Suomen ja EUn poliittinen johto ei uskalla tai halua ilmoittaa, että se ei hyväksy Israelin ja USAn hyökkäyksiä Iraniin. Presidentti Stubb kutsuu USAn laitonta hyökkäystä ja ydinlaitokseen pommittamista vain ”poikkeuksellisiksi toimiksi”. EUn komission puheenjohtaja Ursula van der Leyen ei sanonut mitään USAn hyökkäyksestä ja sen laittomuudesta vaan korosti, että Iran ei saa saada ydinasetta – ikään kuin oikeuttaakseen USAn hyökkäyksen.

Kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksen Ukrainaan, se tuomittiin heti ja Venäjään kohdistettiin pakotteet. Nyt Israelin ja Yhdysvaltojen hyökkäykset siunataan vähin äänin. EUn kaksinaismoraali näyttäytyy entistä paljaammin. Eikä se koske vain tätä konfliktia vaan laajemminkin suhtautumista ydinsulkusopimukseen ja kansainvälisen järjestelmän sääntöjen kunnioittamiseen. Yleistä turvallisuutta se ei edistä.

 

© 2025 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »