Jorma Ollilan puheet isänmaallisuudesta vailla katetta

29.1.2005

 

Nokian pääjohtaja Jorma Ollilan puheet isänmaallisuudesta ja yhtiön yhteiskuntavastuusta ovat jääneet vain sanoiksi ja teot puhuvat ihan muuta, totesi SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen Porissa järjestetyssä seminaarissa.
 
— Nokian suurimmaksi osaksi ulkomaisten osakkaiden omistaja-arvot, osingot ja johtajien optiot ovat olleet yhtiössä jatkuvasti tärkeämpiä kuin sen työntekijöiden palkkojen kehitys ja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen turvaaminen.

— Nyt isänmaallisuudesta ja yhteiskuntavastuusta puhuva pääjohtaja Ollila on itse ollut ajamassa ratkaisuja, joilla on vapautettu pääomaliikkeet, leikattu julkisten palvelujen rahoitusta rikkaiden verotuksen keventämiseksi, kasvatettu pääomatuloja palkansaajien kustannuksella ja alistettu Suomea Euroopan unionin komentoon.
 
— Juuri Nokian vaatimukset ovat vaikuttaneet myös siihen, että Suomen hallitus on valmis laajentamaan EU:n kauppapoliittisen toimivallan myös julkisia palveluja koskeviin ratkaisuihin ja ulottamaan Maailman kauppajärjestön palvelujen vapaakauppaa koskevan GATS-sopimuksen moniin julkisiin palveluihin.

Hakasen mielestä Jorma Ollilan ja Nokian yhteiskuntavastuuta mitataan nyt esimerkiksi siinä, onko Nokia valmis nostamaan muiden EU-maiden tasosta selvästi jälkeenjääneitä työntekijöiden palkkoja tupo-sopimuksen nollalinjaa enemmän ja perumaan satoja työntekijöitä irtisanomisella uhkaavat YT-neuvottelut.

— Yhteiskuntavastuun puutteesta Nokiassa kertoo se, että yhtiö kirjaa voittoja vuodessa lähes kaksi kertaa enemmän kuin maksaa työntekijöilleen yhteensä palkkaa. Pääomien puutteesta eivät investoinnit Suomeen ole muutenkaan kiinni, onhan pääomatulojen osuus koko kansantaloudesta paisunut ennätystasolle.
 
— Jorma Ollilan rooli Euroopan teollisuusjohtajien pyöreän pöydän ERT:n toiminnassa kertoo siitä, että pääomalla ei todellakaan ole isänmaata, totesi Kommunistisen nuorisoliiton imperialismiseminaarissa Porissa puhunut SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »