Kafkamainen Facebook, rikkoo myös EU-säädöksiä

20.5.2024

 

Tämä tarina alkoi kaksi kuukautta sitten. Aioin kirjoittaa Facebook-tilini seinälle, mutta näytölle tuli ilmoitus: ”tilisi on jäädytetty”. Alkoi kafkamainen prosessi, jossa olen yrittänyt saada vastauksia teknologiajätin kasvottomalta koneistolta.

Perusteluksi Facebook-tilini jäädyttämiselle esitettiin vain muutama sana: ”Instagram-tilisi aktherbethy ei noudata sääntöjämme”. Lisäksi kerrottiin, että voin valittaa päätöksestä kirjautumalla mainitulle Instagram-tilille, riitauttamalla asian oikeudessa tai lähettämällä Facebookin päätöksen sertifioidulle kiistojen sovitteluelimelle.

Minulla ei ole tuolla nimellä Instagram-tiliä, en ole sellaista mihinkään linkittänyt eikä sellaista edes löydy Instagramista. En siis voinut valittaa kirjautumalla mainitulle tilille.

Minulla on Instagramissa omalla nimelläni tili. En ole sitäkään linkittänyt Facebookiin. Jostain syystä tätä Instagram-tiliäni ei ole suljettu. Lähetin sen kautta selvityksen Facebook-tilini sulkemisen perusteettomuudesta ja vaadin tilini avaamista. En ole saanut mitään vastausta.

Koska tilini on suljettu, en ole päässyt kirjautumaan Facebookiin tukipalveluihin, hakemaan tilini sulkemista koskevaa päätöstä ja esittämään sen perumista.

Facebookin ja Instagramin omistavan mediakonglomeraatti Metan sivuilta löysin lopulta digilomakkeen, jolla piti voida pyytää Facebookin päätös kiistojen sovitteluelintä varten. Kun yritin, tuli vain automaattivastaus, että en kuulu Facebook-yhteisöön. Umpikuja tämäkin.

Voimattomat viranomaiset

Minulla on ollut Facebook-tilillä luomani profiilin lisäksi myös erillinen sivu, joka on ollut avoin muillekin kuin FB-kavereilleni. Sitä olen voinut käyttää Facebookin sääntöjen mukaan rekisteröitymällä maksulliseen mainontaan poliittisissa kampanjoissa. Tätä sivua ei ole suljettu – paitsi minulta.

Kun en pääse ylipäätään facebookiin, en pääse itse myöskään tuolle kampanjasivulleni. Muutamia päiviä tilini sulkemisen jälkeen joku yrittikin kaivella sivulta mainosten maksamisessa käyttämiäni tietoja – onneksi saamatta käyttöönsä rahojani.

Olen ollut heti tämän prosessin alettua yhteydessä nettipalveluistani vastaavaan firmaan, tietoturvayhtiöön ja Kyberturvallisuuskeskukseen. Minulle kerrottiin, että tällaista Facebookin kanssa tapahtuu eivätkä he voi sille mitään.

Tein rikosilmoituksen ja pyysin poliisia tutkimaan Facebookin ja Metan syyllistymisen verkkopalveluja koskevien EU-säädösten ja Suomen lakien rikkomiseen. Siitäkään ei ole kuulunut mitään.

Viranomaistahoilta olen löytänyt vain yhden lakimiehen, joka on paneutunut asiaan ja antanut hyödyllisiä vastauksia.

Jättivoitot, ei asiakaspalvelua

Facebookia, Instagramia, Messengeriä ja WhatsAppia pyörittävä Meta-yhtiö teki viime vuonna noin 135 miljardin dollarin liikevaihdolla voittoa 14 miljardia. Näistä rahoista luulisi riittävän resursseja myös asiakaspalveluun, mutta sellaista ei käytännössä ole. Yhteystietojakaan asiakaspalveluun ei anneta.

Onnistuin saamaan eräiden media-alan ja Brysselin yhteyksien avulla kuusi sähköpostiosoitetta Facebookiin ja Metaan ja lisäksi sähköpostiosoitteet kahdelle Facebookin ja Metan EU-asioiden johtajalle.

Lähetin näihin kahdeksaan osoitteeseen englanninkieliset viestit. Kahteen tuli automaattivastaus, että viestiä ei oteta vastaan, koska osoitteeni ”ei ole sallittujen lähettäjien luettelossa”. Viiteen ei tullut mitään vastausta.

Yhdestä Metan osoitteesta tuli lopulta, viisi viikkoa prosessin alkamisen jälkeen, yhden lauseen automaattivastaus: raportin tietojen perusteella emme voi avata tiliä.  Lähettäjänä anonyymi ”Meta Support”. Kysyin minkä raportin ja tietojen perusteella, mutta mitään vastausta en saanut.

Tilanne on absurdi. FB-tilini on suljettu perusteetta, mutta kasvoton koneisto robotteineen estää valituskanavien käytön, koska tili on suljettu.

Olen ollut tarkka siitä, että seinälläni ei ole julkaistu lain, tekijänoikeuksien tai yhteisösääntöjen vastaista aineistoa. En ole saanut mitään huomautuksia tai varoituksia sen enempää Facebookilta kuin Instagramilta.

Facebookissa voi tehdä nimettömästi ilmiantoja. Se on ongelma, jos ja kun samalla ei anneta mahdollisuutta vastata niihin ja korjata vääriä tietoja. Onko tilini sulkeminen seuraus jostain poliittisesti motivoituneista perusteettomista ilmiannoista? Kun Facebook, Instagram ja Meta eivät vastaa, voin vain arvailla. Vaille vastauksia on jäänyt muitakin.

Rikkoo EU-säädöksiä

Helmikuussa tuli voimaan Euroopan unionin digipalvelusäädös (DSA). Se velvoittaa Facebookin kaltaiset verkkoalustat antamaan käyttäjille perustelut päätöksistä, joilla ne rajoittavat tilien käyttöä, ja mahdollisuuden valittaa niistä.

Hankaluutena on se, että tässä asiassa toimivaltainen elin on Metan EU-alueen toimipaikan mukaan Irlannissa. Vielä isompi ongelma on se, että Facebook ja Meta eivät anna perusteluja ja tietoja, joita tarvitaan valituksen tekemiseen.

Jo aiemmin voimaan tullut EU:n GDPR-säädös puolestaan antaa yksilölle tarkastus- ja korjausoikeuden siihen, millaisia tietoja verkkopalvelun tarjoajat ovat hänestä koonneet ja mihin niitä käytetään. Meta ei ole kuitenkaan tätä minulle kertonut.

Nämä EU-säädökset ovat yritys paikata yhtiöiden itsesääntelyn ja perinteisen kilpailulakien riittämättömyyttä digitaalisten markkinoiden sääntelyssä. EU-vaalien alla ja disinformaatiosta huolestuneena EU-komissio kyseli yhtiöiltä DSA-säädöksen toteutumista.

Vappuaattona komissio ilmoitti aloittaneensa virallisen menettelyn Facebookia ja Instagramia vastaan digipalvelusäädöksen rikkomuksista. Vilpillisten mainosten  ja sisältöjen julkaisemisen mahdollistamisen ohella komissio epäilee, että käyttäjien oikeussuoja ja valituskeinot eivät ole DSA-säädöksen mukaisia.

EU-sääntely perustuu kuitenkin paljolti siihen, mihin ja millä aikataululla Meta ja muut digijätit ovat valmiita sitoutumaan. DSA-säädöksessä ei ole esimerkiksi mitään aikarajaa palvelutarjoajan perustelujen antamiselle.

Kritiikkiä on esitetty myös FAcebookin, Instagramin ja Metan omaan julkaisupolitiikkaan. Kansainvälinen ihmisoikeuksien toteutumista seuraava järjestö Human Rights Watch on raportoinut Metan toiminnasta, jolla se on esimerkiksi Gazan sodan aikana systemaattisesti hiljentänyt Palestiinaa ja palestiinalaisten ihmisoikeuksia puolustavia ääniä Facebookissa ja Instagramissa.

Sananvapaus ja demokratia

Henkilökohtaisesti tilini pysyvä sulkeminen on samaa kuin hävittää osa muistista, vuosien mittaan kertyneistä keskusteluista, kuvista ja useista tuhansista FB-kavereista. Eikä kyse ole vain minusta.

Heti tilini sulkemisen jälkeen suljettiin myös SKP:n Helsingin piirin Facebook-sivu, jonka yksi ylläpitäjä olin. Lisäksi eräiden kansalaisliikkeiden sivuja ei ole voitu enää päivittää, koska olen ollut niiden ylläpitäjänä. Toki suljettujen sivujen tilalle voi ainakin joku avata uusia, mutta siinä menetetään valmiita verkostoja ja aineistoja.

Suosituimpina some-alustoina Facebook ja Instagram ovat merkittäviä yhteiskunnallisen keskustelun ja kampanjoinnin foorumeita. Ne voivat estää tai nostaa joidenkin poliittisten mielipiteiden näkymistä. Tapahtuupa tämä algoritmien, tekoälyn, liikevoittojen tavoittelun tai suoranaisten poliittisten valintojen tuloksena, se uhkaa sananvapautta ja demokratiaa.

Jälkikirjoitus (22.5.): ”Tämä päätös on lopullinen”

Suhteeni Facebookin sai vielä uuden ulottuvuuden, kun kokeilin myöhemmin uudestaan kirjautumista Facebookiin. Se ei edelleenkään onnistunut, mutta Facebookin ohje- ja tukikeskuksen sivulla avautui minulle ilmoitus: ”Olemme todenneet, ettet ole oikeutettu käyttämään Facebookia. Tämä päätös on lopullinen. Emme valitettavasti turvallisuussyistä voi antaa lisätietoja siitä, miksi tilisi on poistettu käytöstä.” – Näin vähänkö EU:n lainsäädäntö ja päätökset painavat Facebookin ja Metan toiminnassa?

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »