Kannustusta ja evästyksiä vaalikiertueella

9.4.2017

Vaalipäivä on alkanut aurinkoisena Helsingissä. Positiivisia ovat olleet myös tunnelmat SKP:n ja Helsinki-listojen vaalikampanjassa.

Olemme kiertäneet vaaliautolla ja -teltalla kuukauden ajan Helsingin lähiöiden ostareilla, asemilla ja toreilla. Vaalikiertueemme kävi 25 eri paikassa – laajemmin kuin monilla isoilla puolueilla. Lukemattomia tapaamisia, keskusteluja, ehdotuksia ja vaatimuksia on kertynyt mukaan valtuustoon vietäväksi. Eikä meidän ole tarvinnut selitellä sanojen ja tekojen ristiriitaa.

SKP:n ja Helsinki-listojen 53 ehdokasta ovat monipuolinen, rohkea ja radikaalin muutoksen puolesta toimiva joukkue. Kiertueen onnistumisen varmistivat monet tukijat talkootyöllään. On ollut hienoa olla mukana kampanjassa ja tutustua samalla moniin uusiin toimijoihin – kiitokset kaikille mukana olleille.

Olemme jakaneet 40 000 Eespäin-vaalilehteä, yli 13 000 esitettä ja satoja vaaliohjelmavihkoja, joita on ollut myös ruotsiksi ja englanniksi. Kahvia ja teetä on mennyt litrakaupalla. Myyntipöydällä on ollut Tiedonantaja-lehteä ja Asukkaiden vai yhtiöiden valta? -pamflettia. Meillä on ollut komea vaalijuhla, vaalibileet, keskusteluja ja tempauksia. Olemme keränneet kuntalaisaloitetta lähipalvelujen turvaamiseksi ja ehdotuksia kaupungin ylijäämien käytöstä.

Vaalikampanjat ovat aina kilpailua julkisuudesta. Medioista MTV on ollut omassa sarjassaan keskittymällä vain suuriin puolueisiin. Myös Yle on suosinut eduskuntapuolueita, vaikka on saanut tästä jo aiemmin moitteita Euroopan neuvostolta.

Helsingin Sanomat lähti innolla mukaan pormestaripeliin, suurimman puolueen ja pormestarin paikasta kilpailevien kokoomuksen ja vihreiden hyväksi – ja demokratian tappioksi. SKP ja Helsinki-listat sai taas erikoiskohtelun. Kun lehti esitteli pormestariehdokkaat, oli SKP:n ja Helsinki-listojen ehdokas jätetty pois (ja lisättiin pormestarikoneeseen vasta myöhemmin, protestien jälkeen). Puolueiden vaalitavoitteet HS esitteli ensin laajasti eduskuntapuolueiden osalta ja sitten suppeammin valtuuston ulkopuolella olevilta puolueilta. SKP jätettiin esittelemättä. Lopulta HS teetti pormestariehdokkaiden kannatuksesta gallupin, josta se jätti pois yhden – SKP:n ja Helsinki-listojen ehdokkaan. Eikä toimitus suostunut edes kertomaan virheestä gallupin uutisoinnissa eikä antamaan tilaa vastineelle.

Vaalikeskusteluihin ovat kuitenkin nousseet monet teemat, joista valtapuolueet eivät olisi halunneet puhua. SKP:n ja Helsinki-listojen jatkuvasti esillä pitämästä Helsingin kaupungin satojen miljoonien ylijäämästä tuli vaaliteema. Iso kysymys on ollut myös sote-uudistus, josta vielä alkuvuodesta väitettiin, ettei se ole kuntavaaliteema. Esiin ovat nousseet vuokra-asuntojen vähyys ja tonttivuokrat, varhaiskasvatus, lähikoulut, yleiskaava ja viheralueiden pelastaminen. Pormestarimallia ovat nyt kritisoineet monet niistäkin, jotka sitä olivat päättämässä. Laajemmin olisi suonut keskustelua heräävän myös työttömien, eläkeläisten ja nuorten asemasta sekä energiaratkaisuista.

Uuden valtuuston edessä on poikkeuksellisen isoja haasteita. Miten valvotaan helsinkiläisten etuja sote-ratkaisuissa? Jatketaanko palvelujen alibudjetoimista ja ylijäämien paisuttamista? Turvataanko lähikoulut, muut peruspalvelut ja niiden resurssit? Laitetaanko vanhuspalvelut kuntoon? Mitä tehdään asumisen hinnan alentamiseksi? Huolehditaanko työllisyydestä? Suojellaanko Keskuspuisto, Vartiosaari, Malmin lentokenttä, Tuomarinkylän kartano ja muut tärkeät viher- ja virkistysalueet? Kuinka edetään kohti kivihiilivapaata Helsinkiä? Pidetäänkö huolta kaikista ja torjutaan rasismi?

Kaiken kaikkiaan on kyse siitä, rakennetaanko kaupunkia asukkaita vai bisnestä varten ja avataanko asukkaille lisää mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa päätöksentekoon.

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »