Kohtuullinen palkka?

28.11.2018

Mikä on kohtuullista kenellekin? Tätä jäin ihmettelemään eilisen HOK-Elannon edustajiston kokouksen jälkeen. Kokouksessa käsiteltiin vastaus keväällä tekemääni aloitteeseen, jossa esitin johdon palkkojen ja palkkioiden kohtuullisuutta suhteessa työntekijöihin ja luopumista johtajien yhteisistä palkitsemis- ja seminaarimatkoista rakennusliikkeiden ja muiden liikekumppaneiden kanssa.

Osuuskaupan hallituksen vastauksen mukaan keväällä Ylen MOT-ohjelmassa huhtikuussa esitetyn kaltaista matkustamista tai osallistumista yhteistyökumppaneiden maksamille matkoille ei enää ole. Hyvä niin. Matkojen kerrottiin nykyisin olevan muutenkin osuuskaupan periaatteiden mukaisia. Vaikea sanoa onko aina näin, kun matkoista ei haluta esittää mitään listoja edes hallintoneuvostolle.

HOK-Elannon johtajien palkat ja palkkiot ovat hallituksen vastauksen mukaan ”kohtuullisella tasolla”. Erikoinen luonnehdinta, kun esimerkiksi toimitusjohtajan palkka on 31 750 euroa kuukaudessa, minkä päälle tulevat kannustuspalkkiot (tuloksista riippuen enintään 3 kk palkkaa vastaava summa) ja erilaiset kokouspalkkiot. Viime vuonna HOK-Elanto maksoi toimitusjohtajalle palkkoja ja palkkioita yhteensä 651 631 euroa.

Suurin osa osuuskaupan työntekijöistä saa koko vuoden aikana alle puolet siitä, mitä toimitusjohtaja yhdessä kuukaudessa. Uusia työntekijöitä otetaan harjoittelemaan jopa alle 10 euron tuntipalkalla. Itse pidän tällaisia palkkaeroja kohtuuttomina. Hallitus torjui kuitenkin taas uudelleen esitykset siitä, että osuuskaupan hyvästä tuloksesta ohjattaisiin osa työntekijöiden matalimpien palkkojen korottamiseen.

 

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »