Kuka ohjaa omistajaohjausta?

21.9.2020
”Koronakriisi on hyvä hetki pohtia, keitä yrityksissä ei oikeastaan tarvita”, esittää Postin hallituksen puheenjohtaja Sanna Suvanto-Harsaae. Toimintansa perusteella hän voi aloittaa katsomalla peiliin.
Kaikkien Postissa jo vuosia jatkuneiden irtisanomisten ja yhtiön johdon emämunausten jälkeen on käsittämätöntä, että valtion omistajaohjaus on ”löytänyt” tai hyväksynyt tällaisen tyypin yhtiön johtoon. Postihan on jo ennestään surullisen kuuluisa esimerkki yhtiöstä, jonka johto on hukannut rahaa ulkomaisiin harhainvestointeihin, heikentänyt palveluja, ulkoistanut toimintoja, irtisanonut työntekijäitä, polkenut työehtoja ja pilannut yhtiön maineen. Ja kerännyt itselleen jättipalkkioita.
Eivätkö Postin toiminnasta ja valtion omistajaohjauksesta vastuussa olevat ministerit ole lainkaan perehtyneet yhtiökokouksen valintoihin – vai tällaista johtoako he ovat halunneet?

Rahapesijät Terrafamen ja valtion kumppanina

Valtion omistajaohjauksesta vastaavien johtavien virkamiesten ajatusmaailmaa kuvaa toinenkin esimerkki viikonvaihteen uutisista. Valtiovalta haki ja otti kumppaniksi ja Terrafamen suuromistajaksi Trafigura-yhtiön, josta on tehty jo vuosia toistuvia ilmoituksia epäillyistä talousrikoksista ja joka on siirtänyt satoja miljoonia veroparatiiseihin. Elinkeinoministeri Mika Lintilä vakuutti vuonna 2017, että epäilyjä jo silloin herättäneen Trafiguran ”taustat tarkistettu”.
Nyt Panama-paperien tietovuoden myötä julkisuuteen uudelleen ja entistä vakavampana tullutta asiaa ei ministeri nyt halua kommentoida. Hiljaa pysyttelevät myös ”taustat tarkistaneet” ministeriön virkamiehet ja Terrafamen silloiset johtajat.
© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »