Lisää rahaa poliittiseen korruptioon, mutta ei palveluihin

21.6.2017

Tuskin koskaan ennen on mikään kaupunginvaltuusto voinut aloittaa kauttaan tilanteessa, jossa kaupungin tilinpäätöksen ylijäämä oli noin 470 miljoonaa euroa ja kaupunkikonsernin ylijäämä yhteensä yli noin 600 miljoonaa. Yhtä vähän on ennen nähty valtuustoa, joka sivuuttaa tällaisten ylijäämien tarjoamat mahdollisuudet tehdä poliittisia valintoja. Tänä iltana näin tapahtui Helsingin valtuustossa.

Asukkaiden mielipiteet eivät uutta valtuustoa kiinnostaneet: toista tuhatta helsinkiläistä oli allekirjoittanut kuntalaisaloitteen lähipalvelujen turvaamiseksi, mutta aloitetta tuli vastaanottamaan kymmenestä valtuustoryhmästä vain kahden edustaja. Syksyllä palataan asiaan, totesi aloitteen tekijä Olli Salin, ja nimien keräys aloitteeseen jatkuu.

Ylijäämistä ei lisää rahaa palveluihin

Murto-osalla näistä ylijäämistä olisi voitu korjata peruspalvelujen alibudjetointi, parantaa työllisyyttä, hillitä vuokrien nousua, vauhdittaa homekoulujen korjausta ja edistää muun muassa ympäristöinvestointeja. Mitään tallaista ei valtuustossa esitetty. Ylijäämät siirrettiin yksimielisesti lähinnä kaupungin ja sen liikelaitosten taseen omaan pääomaan, ei lainkaan toimintapääomaan ja palvelujen lisärahoitukseen.

Jo tätä ennen uusi kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti pormestari Vapaavuoren ehdotuksen ”teknisestä menoraamista”, jonka pohjalta valmistellaan palvelujen määrärahoja reaalisesti vähentävä ja satojen miljoonien ylijäämää jatkossakin tavoitteleva budjettiesitys.

Budjetti- ja muiden linjausten valmistelua ohjataan vielä syksyn alussa päätettäväksi tulevalla kaupunkistrategialla. Valtuusto aloitti sen valmistelun viime viikolla pidetyllä kahden päivän seminaarilla, jossa valtuutettujen yhteiselle keskustelulle ei oltu varattu juuri lainkaan aikaa. Päätöksiä strategiasta ja budjetista tehdään syksyllä, vähemmällä kiireellä kuin edellisellä valtuustokaudella.

Tässä kokouksessa hyväksyttiin uuden toimialaorganisaation vaatimat budjettitekniset muutokset kaupungin talousarvioon.

Poliittista korruptiota ja piilopuoluetukea

Kaupunginhallitus teki viime viikolla eräitä poliittisesti ja moraalisesti merkittäviä pormestarimalliin liittyviä päätöksiä. Jättipalkkaisille pormestareille päätettiin palkata poliittiset erityisavustajat kovalla 6 366 – 5 366 euron kuukausipalkalla. Kokoomus saa kolme poliittista erityisavustajaa, vihreät kaksi ja demarit yhden.

Samalla kaupunginhallitus päätti yksimielisesti korottaa valtuustoryhmien tukea. Ne ryhmät, joilla ei ole pormestaria, saavat 7 000 euroa valtuutettua kohti ja pormestariryhmät 3 500 euroa per valtuutettu. Esimerkiksi Vasemmistoliiton ryhmä, joka edellytti tällaista tukea ehtona pormestarimallin ja lautakuntien rajun alasajon hyväksymiselle, saa sitä 70 000 euroa vuodessa ja on nyt palkkaamassa ryhmälle toimitsijaa.

Laki kieltää kuntia maksamasta puoluetukea. Lain puitteissa voi kuitenkin maksaa piilopuoluetukea valtuustoryhmien toimintaedellytysten parantamisen nimissä. Helsingissä tuki kasvaa nyt moninkertaiseksi samaan aikaan kun luottamuselinten tehtäviä vähennetään ja palveluja karsitaan.

Seuraava kokous elokuun lopussa

Valtuusto kokoontuu seuraavan kerran 30.elokuuta. Sen jälkeen kokoukset jatkuvat pääsääntöisesti joka toinen keskiviikko. Sitä ennen voi tapahtua vielä paljon, muun muassa sote-hankkeissa ja Sipilän hallituksen budjettiriihessä.

Olli Salin keräämässä nimiä kuntalaisaloitteeseen lähipalvelujen turvaamiseksi.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »