Merkintöjä koronan aikaan 24.3.2020

24.3.2020

Perustimme lauantaina korona-naapuriapuryhmän Maunulaan. Siihen ilmoittautui jo viikonlopun aikana toista sataa ihmistä. Tarkoitus on auttaa erityisesti vanhuksia ja muita vaikeassa asemassa olevia näinä, varmaan useita kuukausia kestävinä poikkeusaikoina.

Tarvetta naapuriavulle Maunulassa lisää se, että asukastalo Saunabaari, asukastila Mediapaja, Maunula-talo, Maunulan kirkko ja pääosin koulut ovat kiinni. Aikoinaan kaupungilla ollut alueellinen sosiaalityö ajettiin alas 90-luvun laman myötä alas eikä kaupungin käynnistämälle korona-avulle ole tulossa toimintapistettä Maunulan seudulle.

Naapuriavun ryhmämme sai kaupungin osallisuustoimihenkilöltä viestin, että kaupunki yhdessä seurakuntien ja Helsinki Mission kanssa ”turvaa arjen avun asiointiin kaikille ikääntyneille”. Piste. Pienen vuorovaikutuksen jälkeen viestin sisältö muuttui kannustavammaksi.

     *****

Sain viikonloppuna viestiä, että monet kotikaranteeniin joutuneet yli 70-vuotiaat ovat vaikeuksissa, koska HOK-Elannon kauppakassipalvelu on ruuhkautunut eikä sitä kautta saa uusia kotiinkuljetusaikoja moniin päiviin. Otin yhteyttä HOK-Elannon johtoon.

Kiirehdin lisää resursseja kotiinkuljetuksiin ja ehdotin selvitettäväksi ”pikakaistaa” yli 70-vuotiaille ja mahdollisuutta avata tili lähikaupassa niille, jotka eivät voi asioida ja maksaa verkossa. Lisää väkeä onkin tulossa, mutta kauppakassi- ja tiliasioissa toimintamalleja ei kuulemma voi muuttaa.

Tämä isojen toimijoiden – kuten VR:n ja HOK-Elannon – tietojärjestelmien kankeus on hämmästyttävää aikana, jolloin koronakriisi on vauhdittanut digiloikkaa kouluissa, etätyössä, perheissäm kulttuurissa…

 

 

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »