Nauttiiko pormestari Vartiainen valtuuston luottamusta?

2.8.2022

Tämäkin vielä : Helsingin hankkima palkanmaksujärjestelmä ei kykene ilmoittamaan myöskään kaikkien työntekijöiden palkkatietoja verottajalle. Eikä kaupungin taloushallintopalvelujen johtaja osaa edes sanoa, kuinka laajaa joukkoa tämäkin virhe koskee.

Nyt kun tätä palkanmaksujärjestelmän katastrofaalista sotkua on jatkunut jo viisi kuukautta, olisi vähintäänkin kohtuullista saada kaupungin johdolta konkreettisia vastauksia siihen, mistä kaikki johtuu, miten ongelmat ratkaistaan ja miten vastuussa olevat kantavat vastuunsa.

– Eikö kaupungin taloushallintopalveluilla todellakaan ole jäljellä mahdollisuutta palata vanhaan tietojärjestelmään tai muuta varajärjestelmää tilanteeseen, jossa Sarastia-yhtiöltä hankittiin tietojärjestelmä, jonka tiedettiin jo muiden kokemuksista toimivan huonosti? Miksei toimittu, kuten yleensä tietojärjestelmiä vaihdettaessa, ja säilytetty uuden rinnalla vanha järjestelmä?

– Maksaako kaupunki Sarastialle ja konsulttina toimivalle Deloittelle luvattuja miljoonamaksuja, vaikka järjestelmä ei toimi ja aiheuttaa lisäkuluja ja työntekijöille kohtuuttomia ongelmia? Vai onko kaupungin tekemässä sopimuksessa vahingonkorvauspykälä, jolla ohjelmiston myyjä ja konsultit joutuvat kantamaan myös taloudellista vastuuta? Entä yhtiö, jonka tietojärjestelmän alustalle Sarastia on järjestelmänsä rakentanut – mikä vastuu sillä on (ja mikä yhtiö on kyseessä)?

– Miten on mahdollista, että kaupungin taloushallintopalveluissa hankkeen valmisteluista keskeisesti vastuussa ollut taloushallintopalvelujen toimitusjohtaja Ulla Kukkonen saattoi siirtyä kesken uuden järjestelmän käyttöönoton järjestelmän myyneen yhtiön liiketoimintajohtajaksi? Eikö mm. Laura Rädyn siirtymisestä suoraan kaupungin tehtävistä Terveystaloon ja Jan Vapaavuoren NREPiin ole tehty mitään johtopäätöksiä?

– Helsinki on niin iso ja rikas kaupunki, että sen tietotekniikkahankintojen surkeaa epäonnistumista on vaikea uskoa vain osaamattomuudesta johtuvaksi. Ovatko kaupungin sisäinen tarkastus ja tarkastuslautakunta ryhtyneet selvittämään asiaa?

– Entä, miksi kaupunginhallituksen jäsenet tyytyivät virkamiespäälliköiden esittelyyn eikä kukaan tehnyt edes ehdotusta pidemmästä aikataulusta valmisteluille, vaikka heitä oli jo varoitettu Sarastian tietojärjestelmän ongelmista ja taloushallinnon resurssipulasta?

– Onko Helsingin kaupungilla ja sen johtajilla ihan eri säännöt kuin muualla työelämässä ja taloushallinnossa? Suomesta tuskin löytyy isoa yritystä, jossa tuhansien työntekijöiden jättäminen kokonaan tai osin vaille palkkaa ja työnantajan verovelvoitteiden laiminlyöminen ei olisi jo johtanut ylimmässä johdossa henkilövaihdoksiin.

– Onko pormestari Juhana Vartiaisella yhä kaupunginvaltuuston luottamus? Henkilöstön ja asukkaiden luottamusta tuskin enää laajasti löytyy. Tietenkään pormestari ei ole se, joka hoitaa käytännössä taloushallintoa, mutta tällaisessa kriisissä ja sen ratkaisemisessa on paljon kyse siitä, löytyykö johtajuutta – eikä sitä ole Helsingissä löytynyt, ongelmien vähättelyä ja vastuun väistelyä sitäkin enemmän.

 

(Täsmennetty 3.8. taloushallintopalvelujen toimitusjohtaja Kukkosen olleen hankkeen valmistelussa keskeisesti mukana. )

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »