Pääoman toisen osan uusi laitos ilmestynyt

30.5.2014

Moderni porvarillinen yhteiskunta tuotanto-, vaihto- ja omistussuhteineen on kuin taikurimestari, joka ei enää kykene hallitsemaan esiin manaamiaan maanalaisia mahteja. Näin kuvasivat Karl Marx ja Friedrich Engels kapitalismin kehitystä Kommunistisen puolueen manifestissa. Jouduttuaan pian tämän jälkeen muuttamaan poliittisena pakolaisena perheineen Lontooseen, Marx ryhtyi valmistelemaan teosta, jonka tavoitteeksi hän asetti ”nyky-yhteiskunnan taloudellinen liikelain löytämisen”. Tämä kirja – Pääoma – mullisti perinteisen taloustieteen käsitykset ja selvitti työn ja pääoman suhteen, joka on avain koko yhteiskuntajärjestelmän ymmärtämiseen.

Marx tarkastelee Pääoman ensimmäisessä osassa kapitalistista tuotantoprosessia. Työvoima luo arvoa ja lisäarvoa, jonka kapitalistit anastavat haltuunsa. Pääoman toisessa osassa Marx käsittelee pääoman muodonmuutoksia, rahapääoman, tuotantopääoman ja tavarapääoman kehäkiertoa sekä koko yhteiskunnallisen pääoman uusintamista ja kiertokulkua. Tässä kiertokulussa tuotettu tavara ja siihen sisältyvä lisäarvo realisoidaan ja pääomat kasautuvat harvoihin käsiin. Pääoman kolmannessa osassa Marx paneutuu kapitalistisen tuotannon kokonaisprosessiin.

Marx ei ehtinyt saada pääteostaan valmiiksi. Pääoman toisen ja kolmannen osan kokosi ja toimitti yhtenäiseen muotoon Marxin työtoveri Friedrich Engels. Toinen osa julkaistiin ensi kerran vuonna 1885. Työn vaikeutta kuvaa se, että kun ensimmäisen osa ilmestyi 1867, niin kolmas valmistui vasta 1894.


Ryömä aloitti suomentamisen vankilassa

Suomalaisen kirjallisuuden edistämisrahasto päätti vuonna 1908 ottaa Pääoman ensimmäisen osan suomentamisohjelmaan valtion kustannuksella. Päätös syntyi sosialidemokraattien vasemmistosuuntausta edustaneen Edward Gyllingin aloitteesta. Gylling oli myös konkreettisen sosiaalitutkimuksen uranuurtajia Suomessa. Kansallinen ja työväenliikkeen nousu löivät silloin kättä maailmankirjallisuuden saamiseksi suomen kielelle.

Pääoman toisen osan suomensi Mauri Ryömä. Hän aloitti käännöstyön sotavuosina vankilassa, jonne joutui vasemmistolaisen ja sodanvastaisen toimintansa takia. Ryömä viimeisteli käännöksen sodan jälkeen, jolloin hän toimi Suomen kommunistisen puolueen johdon jäsenenä, SKDL:n kansanedustajana ja Työkansan Sanomien päätoimittajana.

Arkistotietojen perusteella voi päätellä, että Ryömä tunsi O.W.Louhivuoren tekemän Pääoman ensimmäisen osan suomennoksen lisäksi siitä Leningradissa 1933 julkaistun Väinö Kankaan tarkistaman laitoksen, joka sekin oli syntynyt Gyllingin aloitteesta.

Kansankulttuuri Oy julkaisi Pääoman toisen osan vuonna 1950. Suomennosta tarkistettiin Kustannusliike Progressin 1974 julkaisemassa painoksessa vastaamaan Marxin ja Engelsin koottujen teosten toista, 1963 ilmestynyttä saksankielistä laitosta.


Tulossa Pääoma 2 –seminaari

Nyt ilmestynyt Pääoman toinen osa on jatkoa Kustannusyhtiö TA-Tiedon syksyllä 2013 julkaisemalle ensimmäiselle osalle. Tulossa on myös kolmannen osan uusi painos, toivottavasti jo syksyllä.

Näissä uusissa painoksissa on Pääoman alaotsikko muutettu muotoon ”Poliittisen taloustieteen arvostelua”, mikä vastaa Marxin teoksen alkuperäistä alaotsikkoa. Lisäksi on korjattu eräät painovirheet. Kirjan suuritöisestä oikoluvusta kuuluvat kiitokset valtiotieteen tohtori Seppo Ruotsalaiselle.

Karl Marx –seura ja Demokraattinen sivistysliitto järjestivät Pääoman ensimmäisen osan ilmestyessä viime vuoden lopulla korkeatasoisen Pääoma-seminaarin Helsingin yliopistolla. Lokakuun 11.päivä on tulossa Tampereen yliopistolle Pääoma 2 –seminaari, jota Marx-seuran ja DSL:n lisäksi on valmistelemassa Marxilaisen Yhteiskuntatieteen Seura.

Tänäänkin pätee sama, minkä Mauri Ryömä totesi esitelmässään Helsingin yliopistolla Pääoman toisen osan ensimmäisen suomenkielisen laitoksen ilmestymisen johdosta: ”Marxin Pääoma ei kaipaa vanhentumattomuutensa todistelemista. Jokainen päivä osoittaa, että se on elävää maailmanhistoriaa.

(Kuva Pääoma 2.osan kansi, Hannu Lindholm)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »