Pelastimme hehtaarin Keskuspuiston metsää

12.4.2021

Kansalaistoiminta on pelastanut yhden hehtaarin vanhaa metsää Helsingin Keskuspuiston kapeimmassa osassa. Uuden Pirkkolan monitoimihallin parkkipaikat sijoitetaan metsän sijasta Pirkkolantien varressa olevalle vanhalle pysäköintialueelle, jossa viime vuosina toiminut rullaluistelurata siirtyy muualle, ilmeisesti Kivikkoon.

Tämä oli yksi vaihtoehdoista, joita Keskuspuistoryhmä alun perin esitti, mutta kaupunkiympäristölautakunnan lupajaos hyväksyi rakennusvalvontapäällikön esityksestä parkkipaikat hallin viereiseen osaan metsää. Onneksi Pirkkolan metsän puolustajien kansalaistoiminta pysäytti suunnitelman kaataa metsää myös pysäköintialueen tieltä.

Monitoimihallia kaupungin päättäjät ja halliyhtiö eivät valitettavasti suostuneet siirtämään toiseen paikkaan, jota Keskuspuistoryhmä ja noin 14 000 allekirjoittajan vetoomus esittivät. Parhaillaan hallille ”tasoitetaan” maata – kuten kaupunki tiedotteessaan asian kaunistellen ilmaisi – massiivisilla kallion räjäytyksillä toisen hehtaarin alueelta.

Pirkkolan monitoimihalli on surullinen esimerkki päätöksenteosta, jossa ei kuunnella asukkaita eikä suostuta arvioimaan uudelleen virheellisiä ratkaisuja. Halli poikkeaa kooltaan asemakaavasta, kaventaa viheryhteyttä vastoin yleiskaavan yhteydessä tehtyjä päätöksiä ja rakennusluvassa hallin pysäköintialue osoitettiin metsään, jonne sitä ei ollut asemakaavassa lainkaan merkitty.

Se, että pysäköintialuetta ei rakenneta Keskuspuiston metsään, kertoo ennen muuta kansalaistoiminnan merkityksestä. Ilman Keskuspuistoryhmän ja muiden Pirkkolan metsän puolustajien aktiivisuutta metsää ei olisi säästynyt.

Toivottavasti jatkossa Keskuspuisto ei enää nakerreta vaan koko Keskuspuiston alue sisällytetään osaksi kansallista kaupunkipuistoa. Myös urheilubisneksessä Pirkkolan monitoimihallin soisi jäävän viimeiseksi esimerkiksi ympäristöarvoista ja yhteiskuntavastuusta piittaamattomasta toiminnasta.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »