”Putinin kokin” kapina

24.6.2023

Mitä Venäjällä nyt tapahtuu? Onko Jevgeni Prigozhin vain Putinin hallinnasta karannut käenpoika-sotaherra vai onko hänen taustallaan muita, esimerkiksi joitain armeijan kenraaleja?

Prigozhin Wagner-palkkasotilaineen on Putinin hallinnon tuote. ”Putinin kokiksi” kutsuttu gansterimiljonääri, jonka bisnekset ovat olleet alusta alkaen kytköksissä Venäjän presidentin hallintoon, puolustusministeriöön ja sotilastiedusteluun. Omalla tavallaan myös Prigozhinin kapina sotilasjohtoa vastaan on loogista jatkoa Putinin isovenäläiselle sovinismille ja sotapolitiikalle. Hän on jo jonkin aikaa pyrkinyt nousemaan vielä kovempia keinoja Ukrainan nujertamiseksi ajavan ”sotaopposition” johtoon.

*****

Ensireaktioni aamun uutisista oli se, että Prigozhin on menettänyt suhteellisuudentajunsa ja hänen kapinansa kukistetaan nopeasti. Sitten uutiset kertoivat Wagner-joukkojen ottaneen haltuunsa – ja ilman taisteluja – Venäjän eteläisen sotilaspiirin esikunnan, tukikohdat ja lentokentän Donin Rostovin miljoonakaupungissa. Juuri Rostovissa on sijainnut Ukrainan sodan sotilaallinen esikunta. Wagner-joukkojen sanotaan pyrkivän Voronezhin valtatietä kohti pääkaupunkia. Moskovaan johtavia teitä on suljettu. Duuman ilmoitettiin tukevan Putinia.

Kuva tilanteesta Venäjällä on kuitenkin epäselvä.

Kremlissä aseellinen kapina ja sen leviämisen uhka on otettu vakavissaan. Putinin vertasi sitä puheessaan jopa Venäjän vallankumousvuoteen 1917 ja sitä seuranneeseen sisällissotaan. Hän varoitti myös kapinan taustavoimia.

*****

Vielä on vaikea arvioida kapinan pidemmän aikavälin vaikutuksia Ukrainan sotaan. Tähän mennessä esitettyjen tietojen perusteella on epäselvää, missä määrin Wagner-joukkoja on poistunut rintamalta. Venäjän sotatoimia kapina epäilemättä vaikeuttaa ainakin lyhyellä aikavälillä. Ukraina voi saada lisää mahdollisuuksia vastahyökkäyksiin. Toisaalta Putinin hallinnolle ja Venäjän armeijan johdolle kapina tuo lisää paineita näyttää kykyä saavuttaa sodassa voittoja ja iskeä entistä kovemmin Ukrainaan.

Puolin ja toisin on valmiutta neuvotteluihin aselevosta ja rauhasta lähiaikoina varmaan entistäkin vähemmän.

Aseellinen kapina on uusi osoitus Putinin sotapolitiikan katastrofaalisesta epäonnistumisesta. Pohdittavaa se antaa myös niille, jotka ovat ajatelleet sodan ja Venäjän vastaisten pakotteiden nostavan Putinin tilalle jonkun liberaalin ja länteen suuntautuvan johtajan. Vaikka kapinan onnistuminen  näyttää epätodennäköiseltä, se on nostanut uhkakuvia siitä, että Venäjä voi vielä ajautua kaaokseen ja seuraava Venäjän johto saattaa edustaa vielä kovempaa linjaa.

– 24.6.2023 klo 14.

*****

Jälkikirjoitus 25.6.2023 klo 12

Prigozhinin kapina kesti alle vuorokauden. Valmisteluja oli tietysti tehty pidempään ja kapinalla oli myös tukijoita. Ei kahta miljoonakaupunkia ja niissä sijaitsevia sotilastukikohtia, jopa Venäjän eteläisen sotilaspiirin ja Ukrainan sotatoimien esikuntaa, olisi muuten otettu hallintaan noin vain.

Kun Wagner-kolonna sai ajaa Voronezhista valtatietä kohti Moskovaa kohtaamatta juuri mitään vastarintaa, oli ilmeistä, että kulisseissa tapahtui jotain. Oliko Prigozhinilla tukijoita Venäjän turvallisuuskoneiston ja armeijan johdossa? Pelkäsikö Putinin hallinto sotilaallisen voiman käyttämistä vai eikö siihen ollut nopeaa kykyä? Vaikuttiko varovaisuuteen myös se, että Prigozhinin kritiikillä sodanjohtoa kohtaan on myös tukea venäläisten keskuudessa?

Illalla nähtiin Suomessa Ylen tv-uutisissa, miten toimitus ei ollut kärryillä kansainvälisen median jo uutisoimasta Valko-Venäjän presidentin neuvottelemasta Prigozhinin vetäytymisestä vaan siihen viittasi vain uutislähetyksessä haastateltu presidentti Niinistö.

Tämän aamun uutistietojen mukaan Prigozhinin kanssa on sovittu, että ainakin osa Wagner-joukoista siirtyy puolustusministeriön alaisuuteen eikä heitä vastaan nosteta syytteitä, Prigozhin itse saa turvapaikan Valko-Venäjältä. Sovittiinko jotain muutakin ja lupasiko Prigozhin jotain, ei ole tiedossa. Entä muiden Wagner-joukkojen ja -yhtiön jatko?

Tapahtumat ovat arvovaltatappio Putinille, ja hän näyttää heikommalta. Voi olettaa, että monien venäläisten luottamus hänen kykyynsä johtaa sotaa ja maata on heikentynyt. Epäilemättä Putin pyrkii vahvistamaan uudelleen valtaansa ja kontrollia. Nähtäväksi jää, miten hän sen yrittää tehdä. Valmius vetäytyä valloitussodasta tuskin ainakaan lähiaikoina lisääntyy.

Venäjän puolustusministeriön, armeijan johdon ja Prigozhinin palkka-armeijan välillä on ollut jo pitkään kiistaa valta- ja komentosuhteista. Ukrainan rintamalla riippuu nyt paljon siitä, siirtyvätkö kaikki Wagner-taistelijat puolustusministeriön alaisuuteen ja millaisiksi suhteet muodostuvat. Venäjän joukkojen motivaatio-ongelmia viimeaikaiset tapahtumat eivät tietenkään helpota, mutta eivät taistelut tule olemaan helppoja Ukrainallekaan, niin paljon Putinin hallinnolla on tässä sodassa pelissä ja menetettävää.

 

(Artikkelin kuva Jevgeni Prigozhinista: Wikimedia commons)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »