Vapaavuori ja koronakriisin laskut

23.4.2020

Helsingin valtuuston eilisen kokouksen isoin asia oli Hernesaaren asemakaava. Lyhyellä listalla olivat lisäksi vain kyselytunti, nuorten aloitteet ja kunnan asukkaiden aloitteita. Vaikka lista oli lyhyt, kesti kokous yli neljä tuntia ja paikoin etäkokouksessa oli yhä teknistä kompastelua.

Kyselytunnilla käsiteltiin koronatilannetta. Pormestari Vapaavuori nosti keskeiseksi koronakriisin vaikutukset Helsingin talouteen. Hänen mukaansa Helsinkiin kohdistuu ainakin 500 – 600 miljoonan lisärasitus tulojen menetyksinä ja sote-menojen kasvuna. Lisäksi tulevat HSL:n tappiot.

Sanna Marinin hallitus on päättänyt kuntien tukemisesta ensivaiheessa noin 550 miljoonalla eurolla ja luvannut, että vähintään miljardi euroa lisää tämän vuoden kolmannessa lisätalousarviossa. Vielä ei tiedetä, miten tuki kuntien kesken jakautuu. Vapaavuoren esittämissä luvuissa valtiolta tulevaa lisärahoitusta ei ollut mukana. Selvää kuitenkin on, että myös Helsinki saa jonkin osan kuntatalouden tuesta.

Raskaimmin työttömiin, lomautettuihin ja pienituloisiin iskevän koronakriisin taloudellisia vaikutuksia ei ole syytä vähätellä. Samalla on syytä muistaa, että Helsingin tämän vuoden talousarvio perustuu 270 miljoonan euron ylijäämään, viime vuoden tilinpäätös oli 379 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja velkaa asukasta kohti keskimäärin muita kuntia vähemmän. Yhdessä valtion lisärahoituksen kanssa Helsinki selviytyy siis näillä näkymin kriisistä leikkaamatta palveluja ja lomauttamatta työntekijöitä.

Epidemia kohdistuu erityisen kovana Helsinkiin ja eiliseen mennessä täällä oli menehtynyt koronavirukseen 91 henkeä, mikä on yli puolet kaikista Suomen koronakuolemista. Kaupungin työntekijät ovat joutuneet venymään poikkeusoloissa erittäin paljon ja ansaitsevat siitä kiitokset.

Hernesaaren kaava

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti Hernesaareen uuden asemakaavan, jonka myötä arvioidaan alueelle tulevan 7 600 asukasta ja 4 600 työpaikkaa. Säädeltyä vuokra-asuntotuotantoa on vain neljäsosa asuntotuotannosta. Alueelle tulee myös aika laaja rantapuisto.

Keskustelua herätti erityisesti alueen liikenteen suunnittelu ja huoli Jätkäsaaren liikenneongelmien toistumisesta. Kaavan toteuttamisen kustannuksiksi kaupungille arvioitiin 180-190 miljoonaa ja toisaalta tonttitulojen tuovan 390-400 miljoonaa.

Nuorten ja asukkaiden aloitteet

Valtuusto sai tiedoksi viime vuoden toisella puoliskolla tulleet nuorten ja asukkaiden aloitteet sekä niihin annetut vastaukset.  Valtuustolla oli mahdollisuus esittää niiden johdosta vain ponsia, mutta yhtään pontta ei hyväksytty.

Huomisesta alkaen Helsingin kaupunki tarjoaa lämpimän aterian asunnottomille, joiden palveluista monet suljettiin poikkeusolojen alkaessa. Kaupunki on monien yhteydenottojen myötä havahtunut myös siihen, että kaupungin tilojen sulkeminen on jättänyt monet vaille mahdollisuutta asioida netissä. Maailman toimivimmassa kaupungissa tällaisista asioista olisi tietysti pitänyt huolehtia heti poikkeusolojen alusta alkaen, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

 

(Artikkelin kuva hel.fi-sivustolta)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »