Wahlroos ja kumppanit rosvoavat niin Nordeassa kuin UPM:ssä

3.9.2011

Pankkikonserni Nordean liikevoitto nousi tämän vuoden toisella neljänneksellä 21 prosenttia. Liikevoitto vuosineljännekseltä oli 949 miljoonaa euroa. Vuoden ensimmäisen puoliskon yhteenlaskettu liikevoitto oli 1 952 miljoonaa euroa.

Björn Wahlroosin johtamalle Nordean hallitukselle eivät jättivoitot kuitenkaan riitä. Ahneelle ei mikään riitä.  

Nordean johto puhuu ”sopeutumisesta uuteen normaaliin”. Hyvää tulosta tekevien työntekijöiden joukkoirtisanomiset kuvaavat sitä, mitä tällä tarkoitetaan. Suuromistajien osingot ja johtajien optiot ovat Wahlroosille ja muille pörssiherroille ennen kaikkea, työntekijöistä ja tavallisten asiakkaiden palvelujen laadusta piittaamatta.

”Mitä onkaan pankin ryöstö pankin perustamiseen verrattuna?”

Wahlroos nousi Nordean johtoon, kun hänen johtamansa Sampo hankki omistukseensa yli viidesosan Nordean osakkeista. Mahtiasemansa Wahlroos on hankkinut kasinopelillä, valtaamalla ja myymällä yrityksiä – tekemättä päivääkään ”rehellistä työtä”. Tässä häntä auttoivat vauhtiin Lipposen hallituksen valtiovarainministerit Sauli Niinistä ja Suvi-Anne Siimes, joiden avulla Wahlroos kumppaneineen sai haltuunsa entisen valtiollisen postipankin.

Näille pankkipelureille Sampo ja Nordea ovat vain välineitä pääomien ja vallan kasvattamiseen. Suomi ja Pohjola ovat käyneet heille pieneksi ja nyt tähyillään eurooppalaisia ja kansainvälisiä finanssimarkkinoita.

– Mutta mitä hyötyä meille muille on näistä wahlrooseista, jotka tuovat mieleen Bertolt Brechtin Kerjäläisoopperan kysymyksen: Mitä onkaan pankin ryöstö pankin perustamiseen verrattuna?

Björn Wahlroos on myös toisen joukkoirtisanomisista juuri ilmoittaneen yhtiön, UPM:n hallituksen puheenjohtaja. Ja samaan tapaan kuin Nordeassa, on myös UPM kasvattanut liikevoittoaan.

UPM:n liikevoitto tämän vuoden ensimmäiseltä puoliskolta on 487 miljoonaa euroa. Viime vuonna samana aika voittoa tuli selvästi vähemmän, 310 miljoonaa.

Pankit pois wahlroosien käsistä

Wahlroos ja kumppanit jättävät jälkeensä vain savuavia raunioita kasvattaessaan omia tilejään. Työläisten, toimihenkilöiden ja yhteiskunnan kehityksen kannalta parasta olisikin ottaa pankit ja muut finanssivallan keskittymät heidän käsistään ja alistaa ne demokraattisesti ohjattuun yhteiskunnalliseen omistukseen.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »