”Yhden totuuden” dokumentti

2.1.2022

 

Joulun jälkeen televisioon tullut dokumenttisarja ”Kylmän sodan Suomi” kehuttiin Helsingin Sanomien arviossa ”erinomaiseksi puoli-itsenäisen Suomen historian läpikäymiseksi” ja ”hyväksi muistutukseksi Suomen häpeällisestä historiasta”. Pitihän tv-dokumentti katsoa.

Marjo Vilkon käsikirjoittamassa ja Jari Tervon toimittamassa sarjassa tuomitaan jyrkin sanoin kylmän sodan Suomi ”yhden totuuden maana, jossa ei saanut arvostella Neuvostoliittoa”. – Ja kirjoitetaan historiaa uudelleen kylmän sodan voittajien lähtökohdista ja nykyisin vallalla olevilla oikeistolaisilla kriteereillä.

Kun Vilkko ja Tervo julistavat kylmän sodan Suomen ”opetelleen ja oppineen valehtelemaan itselleen”, on hämmentävää, miten paljon he itse tekevät samaa – vain toisenlaisin tavoittein.

Mihin perustuu esimerkiksi väite, että kylmän sodan vuosikymmeninä ”lehdistä ei voinut lukea Neuvostoliiton arvostelua” ja että Suomesta puuttui lehdistö, joka olisi haastanut ulkopoliittista linjaa? Tai, että ”kolmasosa kansasta oli kekkoslaisessa tulkinnassa äärioikeistolaisia”, koska eivät äänestäneet Urho Kekkosta presidentiksi. Tai, että ”opiskelijoiden idolina olivat Stalin ja Brezhnev”. Sarja vilisee tällaisia valheellisia väitteitä. Tutkijoilta kuullaan sentään perusteltujakin arvioita.

Mikä sitten oli se vaihtoehto, joka kylmän sodan Suomessa sivuutettiin? Vilkko ja Tervo nostavat suorastaan sankareina esille RKP:n ja kokoomuksen oikean laidan Georg C. Ehrnroothin, Tuure Junnilan ja Kullervo Rainion. Olisiko siis pitänyt jatkaa hävittyyn sotaan Neuvostoliittoa vastaan johtaneen politiikan tiellä? Ryhtyä Yhdysvaltojen käsikassaraksi Neuvostoliittoa vastaan? Ja samalla vastustaa Ehrnroothin ja kumppaneiden tavoin lapsilisälakia, kansaneläkelakia, työttömyysturvan parantamista, peruskoulua, päivähoitolakia tai vaikka ympäristöhallinnon perustamista?

Vilkon ja Tervon mukaan kylmän sodan Suomi saavutti ”vapauden ja itsenäisyyden” vasta liittyessään Euroopan unioniin. Tosin sarjan lopussa nostetaan kysymys, onko suomettuminen yhä esteenä liittymiselle Natoon.

Kylmän sodan historiasta on paljon opiksi otettavaa eikä historian virheitä kannata toistaa. Ei varsinkaan virheitä, jotka vievät Suomea uuteen kylmään sotaan Venäjää ja Kiinaa vastaan, jopa varustautumaan hävittäjillä Yhdysvaltojen ja Naton kumppanuuteen.

 

(Artikkelin kuva Ylen sarjasta Kylmän sodan Suomi)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »