Vaalien jälkeinen valtuuston kokous

20.4.2017

Valtuusto kokoontui vaalien jälkeisissä tunnelmissa. Noin puolet nykyisistä valtuutetuista on vaihtumassa kesäkuun alusta uusiin. Kokoussalin ulkopuolella kahvilassa käytiin jo neuvotteluja uuden pormestarien ja muiden luottamushenkilöpaikkojen jakamisesta. Monet isojenkin ryhmien valtuutetut ja uudet valtuutetut ovat joutuneet jo ennen ryhmiensä päätöksiä lukemaan Helsingin Sanomista, miten paikat jaetaan ja keitä ollaan valitsemassa. Tyytymättömyyttä lisää lautakuntapaikkojen väheneminen.

Monet kävivät kehumassa SKP:n ja Helsinki-listojen valtuustotyötä ja vaalikampanjaa, myös pahoittelemassa, että emme saaneet uuteen valtuustoon edustusta. Vaaleja arvioidaan tänään torstaina SKP:n ja Helsinki-listojen ehdokkaiden ja tukijoiden kaikille kiinnostuneille avoimessa tapaamisessa.

Kyselytunti

Valtuuston kyselytunnilla keskusteltiin yhteisöjen avustuksista ja henkilöstön asemasta muutosprosesseissa. Esitin, että työsuhdeturvan takaamisen ohella on tärkeää työntekijöiden osallistuminen muutosten valmisteluun, jossa heidät on nyt pääosin sivuutettu.

Valtuustoryhmämme oli valmistellut kysymyksen työllisyydestä, erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden jatkuvan kasvun torjumisesta. Sitä ei puheenjohtajisto valinnut keskusteluun, mutta jätin kysymyksen kirjallisesti vastattavaksi.

Nuorten aloitteet

Valtuustolle esitettiin selvitys nuorten aloitteisiin annetuista vastauksista. Ensi kertaa nuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruudin edustajat saivat itse esittelypuheenvuoron. Nostin tässä yhteydessä esille mm. osallistuvan budjetoinnin laajentamisen koko nuorisotyöhön, nuorisotoimen resurssien lisäämisen ja nuorten aloitteiden tuomisen valtuustoon päätettäväksi (nyt aloitteisiin vastaavat virkamiehet ja vastaukset tulevat vain tiedoksi valtuustossa). Silvia Modig tarttui ehdotukseeni aloitevastausten päättämisestä valtuustossa ja teki sen selvittämiseksi ponnen, joka hyväksyttiin.

Kaava- ja kiinteistöasioita

Kokouksessa hyväksyttiin laina Tapanilan jalkapalloareenan rakentamiseen ja takaus Töölön urheiluhallin peruskorjaukseen, Munkkivuoren koulun perusparannushanke ja Vesalan koulun laajennushanke sekä useita pieniä asemakaavamuutoksia.
Kannelmäen vanhan ostarin alueen yhden tontin myymisestä äänestettiin. Vastaesitykseni, jota Jape Lovén (sd) kannatti, että myymisen sijasta tontti vuokrataan, hävisi äänin 69 – 13.

Kuntalaisaloitteita

Valtuustoon tuotiin tiedoksi kaupunginjohtajien vastaukset eräisiin viime vuonna tehtyihin kuntalaisaloitteisiin. Kuvaavaa on, että aloitteet tuodaan äärimmäisen hitaasti valtuustoon, jotkut olivat jopa yli vuosi sitten jätettyjä, eikä valtuusto voi päättää vastauksista vaan tehdä vain ponsia.

Esitin Koskelan ja Käpylän alueen vesiliikuntatiloja koskevan virkamiesten kielteisen vastauksen johdosta ponnen, jossa edellytettiin selvitettäväksi vesiliikuntatilojen saaminen Koskelaan muodostettuun monipuoliseen palvelukeskukseen. Ponsi hyväksyttiin äänin 60 puolesta, ei kukaan vastaan ja 22 tyhjää.

Yleiskaavan käsittelyä koskevan kuntalaisaloitteen yhteydessä nostin esille uuden valtuuston mahdollisuuden ottaa valtuuston päätettäväksi yleiskaavan toteutusohjelma ja päättää siinä yhteydessä, että Keskuspuiston ja Vartiosaaren kaltaisille alueille ei ryhdytä kaavoittamaan uutta rakentamista.

Työväen vappu

Valtuusto kokoontuu seuraavan kerran 3.toukokuuta, silloin käsitellään mm. valtuutettujen aloitteita. Sitä ennen vietetään vappua.

Vasemmiston yhteinen vappumarssi kokoontuu Hakaniemeen torille klo 10 alkaen ja kulkue lähtee klo 11. SKP ja Helsinki-listat jatkaa kulkueen lopuksi Narinkkatorilla pidettävään juhlaa. Pakilan työväentalolla on perinteinen  vappulounas, johon tällä kertaa johtaa myös Pakilan 600.juhlavuoden merkeissä historiallinen vappumarssi. Ja vapun vietonhan voi aloittaa perinteisellä Agit Propin konsertilla aattona Kulttuuritalolla.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »